Flekslånere på forgæves boligjagt

Den lave rente på etårige lån hjælper ikke boligmarkedet stort.

Den lave fleksrente vil snart lune i mange boligejeres budget, men bankerne vurderer boligkøbere i forhold til den noget højere 30-årige rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange boligejere går og glæder sig til, at fleksrenten formentlig falder kraftigt, når deres boliglån skal refinansieres til december. Renten kan blive den laveste i fem år. På lån med renteloft falder renten for mange allerede 1. juli.

Den lave korte rente er også blevet fremhævet som et vigtigt argument for, at prisfaldet på boligmarkedet i Danmark bør tage af eller helt standse. Det har sjældent været billigere at finansiere et boligkøb, end det er lige nu, hvor renten på et etårigt flekslån er helt nede omkring 2,4 procent.

Der er bare et problem i forhold til boligmarkedet: Køberne kreditvurderes af banker og realkreditinstitutter i forhold til, hvad et fastforrentet 30-årigt lån koster - og her er renten stadig et godt stykke over fem procent.

Et eksempel: En lejlighed på Amager er til salg hos Home for 1.895.000 kroner. Det koster med et flekslån lige nu 8.140 kroner efter skat - men det er ydelsen med et fastforrentet lån, en køber skal kigge på, når der skal lægges budget, og den er lige nu 11.529 kroner. Forskellen er på 3.389 kroner om måneden.

Hvis prisen som i dette tilfælde fra Base1 er 2.895.000 kroner, vokser forskellen til cirka 6.200 kroner om måneden.

"Det er en vigtig pointe for boligmarkedets udvikling, at selv om de korte renter er lave, så er renterne på fastforrentede lån slet ikke faldet i samme stil som renten på rentetilpasningslån," siger seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank til Børsen. Og derfor vil den lave fleksrente ikke gavne boligmarkedet her og nu, skriver Jyske Bank i en analyse.

Bankerne er - belært af den seneste tids uro på finansmarkederne og de faldende boligpriser - meget opmærksomme på at give kunderne en grundig kreditvurdering. Det har høj prioritet lige nu, siger boligøkonom Jes Lunde til Børsen.

Gennemgangen af kundernes økonomi skal tage højde for, at renten engang i fremtiden bliver væsentligt højere end de historisk lave niveauer, vi oplever for tiden. Det er det sikreste værn mod fremtidige tvangsauktioner.

Men det betyder også, at der ikke lige nu og her er udsigt til, at der kommer gang i det stillestående boligmarked.

"Vi forventer, at markedet vil stå i stampe i en længere periode. De meget lave korte renter er midlertidige. Når den den økonomiske krise ebber ud, vil stigende renter lægge en dæmper på boligprisudviklingen," siger Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt til Børsen.

Den konservative kreditvurdering skuffer ejendomsmæglernes formand Steen Winther-Petersen. Han mener, at bankerne i højere grad bør tage individuelle hensyn og for eksempel tage højde for, at mange familier kan have udsigt til større rådighedsbeløb de kommende år.