Flekslånere kan brænde fingrene

Boligejerne har allerede glemt, hvad der skete i slutningen af 2008. Med udsigt til en halvering af renten lokker flekslånene igen, men glem ikke risikoen, advarer professor.  

Boligejernes hukommelse er meget kort, advarer professor i økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Der findes ingen billige lån! Ordene er Bjarne Astrup Jensens, professor ved CBS, og de gælder også flekslånene efter dette års refinansiering. Professorens pointe er, at lånene finansieres på markedsvilkår, så låntagerne får det, de betaler for.

»Boligejernes hukommelse er meget kort. Husk på nervøsiteten i de sidste måneder af 2008 op til refinansieringsauktionerne. Det har folk tilsyneladende allerede glemt. Der kan naturligvis igen komme uro på de finansielle markeder og valutakrise, hvor Nationalbanken bliver nødt til at bruge rentevåbnet uden hensyntagen til boligejere med rentetilpasningslån. Ikke at der aktuelt er udsigt hertil, men risikoen er hele tiden til stede,« siger Bjarne Astrup Jensen.

Nordea har ingen skråsikker anbefaling om variabel eller fast rente til sine kunder. Det afhænger af den enkeltes økonomi og risikovilje, om man skal lade sig lokke af en lav månedlig ydelse.

»Der er rigtig meget at spare. Det er en halvering af renten i forhold til sidste år. På makroplan ser det ud til, at flekslånerne får fem milliarder kroner i besparelser,« siger boligøkonom Troels Theill Eriksen fra Nordea.

Overvej fast rente

Hvis renten forbliver, hvor den er i dag, kan boligejere, der sidder med et-årige flekslån og betaler afdrag, sidde for 752 kroner mindre om måneden. Omvendt er renten lav, og det kan give overvejelser om, det er nu, renten skal låses fast.

»Man kan bestemt godt overveje at gå i fast rente nu. Set i lyset af de store hjælpepakker, som typisk vil blive finansieret med udstedelse af statsobligationer, så vil der komme pres på obliga­tionsmarkederne, så vi venter, at renterne vil stige,« siger Troels Theill Eriksen.