Flekslån spredes til hele landet

Myten om de forsigtige jyder og de risikolystne københavnere holder ikke længere.

De billige - men risikable - flekslån breder sig til hele Danmark, hvor det tidligere mest var københavnere, der optog den slags lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Selv om afdragsfri variable boliglån længe har været et hovedstadsfænomen, så er fynboer og jyder nu også i stor stil hoppet med på risikovognen. De sidste to kvartaler er interessen for flekslån eksploderet i region Syddanmark, som ellers har været præget af en mere forsigtig tilgang til boliglån, skriver Børsen.

»Årets første kvartal var specielt på den måde, at boligejerne i alle landets regioner stort set opførte sig ens, når de optog et nyt boliglån. Dette i stærk modsætning til, hvad man tidligere har set,« siger John Madsen, cheføkonom i Nykredit.

I hovedstaden har de sikre fastforrentede lån længe udgjort under halvdelen af de nyudstedte lån. Man skal helt tilbage til tredje kvartal 2007, før de sikre lån udgjorde mere end 50 pct. af nyudstedelserne.

I region Syddanmark derimod er det først i efteråret 2008, at flekslånene for alvor fik fat i boligkøberne, og i fjerde kvartal steg andelen af flekslån til 50 pct. I første kvartal 2009 er tallet helt oppe på 81 procent.

Men det er ikke bare de variable lån, der har spredt sig til de sydlige dele af landet. Også afdragsfrihed bliver i større og større grad udbredt over hele landet, forklarer John Madsen.