Flekslån rammer ny bundrekord

Man tror det er løgn, men renten på realkreditlån med variabel rente, flekslån, fortsætter med at falde.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er primært politisk uro – senest i Frankrig – der øger usikkerheden på finansmarkederne, og det får renterne til at falde endnu et nøk.

Flekslån ramte fredag en rente for de kommende år på minus 0,09 for etårige flekslån, F1, i Nykredit, og det er den laveste rente på et flekslån nogensinde.

Den anden hovedgruppe af lån, obligationslån med fast rente, ligger også i den rentemæssige bundrekord på to procent. Kursen er dog ikke så gunstig som for godt et år siden, da den lå kun et mulehår under 100 og dermed nærmest kunne optages uden kurstab.

»Vi skal se uden for landets grænser for at finde årsagen. De fastforrentede lån er påvirkede af det, der sker globalt og ikke mindst i USA,« siger Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit.

Den amerikanske centralbank har ganske vist hævet renten i 2016, men det sker i et meget langsomt tempo, og desuden bidrager politisk usikkerhed blandt andet i Frankrig på grund af det kommende præsidentvalg til at holde kurser på obligationer oppe og dermed renten nede.

Den korte rente på flekslån er derimod primært styret af den europæiske centralbank, som fortsat holder den lav for at undersøtte vækst.

»ECB holder renten negativ, og vi forventer, at den vil gøre det et par år endnu. Det påvirker F1- og F3-lånene. De lange vil stige lidt, og de korte vil forblive lave i en tid endnu,« konkluderer Jeppe Borre.

Alle realkreditselskaber, der har refinansieret deres flekslån i den forløbne uge, har set renten ramme bundrekorder. I Realkredit Danmark har cehføkonom Christian Hilligsøe Heinig undersøgt, hvilke boligejere, der udnytter de lave fleksrenter.

»Ser vi på tværs af landet, er det især boligejere i Gentofte, der oplever negativ rente til nul-rente på realkreditlånet,« skriver han i en kommentar.

Knap 23 procent af låntagerne i Gentofte har kortrentelån med halvårlig rentetilpasning eller F1-lån. I Hørsholm og Rudersdal er andelen på henholdsvis 22,1 og 22 procent, mens det i den modsatte ende af tabellen i Struer kun er hver 23. boligeejer, der bruger de lave og mest variable renter.