Flekslån er blevet 1.200 kroner billigere

Siden refinansieringen sidste år i december er det blevet meget billigere at låne én million kroner, hvis man tager et rentetilpasningslån uden afdrag. Det viser beregninger fra BRFkredit op til den  forventede rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank.

Har man store lån i boligen, er der lige nu en stor gevinst at hente ved at omlægge fra fastforrentede til variable lån. Men risikoen for en senere øretæve vokser markant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup

En besparelse på næsten 1.200 kr. efter skat om måneden. Så meget billigere er det blevet at låne en million kroner, hvis man tager et rentetilpasningslån uden afdrag.

Det viser beregninger fra BRFkredit. De er lavet på baggrund af den forventede rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank (ECB) på 0, 25 procentpoint i eftermiddag.

Renten på tilpasningslånene er derved kommet ned på 2,85 procent inklusive omkostninger ved at optage lånet. Ved refinansieringen sidste år i december kom renten på de tilsvarende lån op på 5,20 procent.

Resultatet er, at ydelsen efter skat på tilpasningslånet efter skat nu er kommet ned på 1.914 kr. for et lån på en mio. kr. For et tilsvarende lån optaget i december er ydelsen på 3.145 kr. efter skat.

Hvis man betaler afdrag på lånene, er ydelsen dykket fra 4.335 kroner efter skat i december og til 3.770 kr. i dag. Efter skat er det således blevet omkring 600 kr. billigere at låne en mio. kr. siden årsskiftet.

Vær opmærksom på forskellen

Helt så godt er det ikke gået med de fastforrentede lån.

I slutningen af 2008 kunne man tage et seks procent lån, og det koster en ydelse efter skat på 4.871 kr. med afdrag. Prisen uden afdrag er på 3.816 kr.

Ydelsen på to tilsvanrede lån, der bliver optaget i dag, er kun faldet med henholdsvis 300 kr. efter skat for lånet med afdrag og 500 kr. efter skat for lånet uden afdrag.

”Det er især de korte renter, der er faldet. De lange er slet ikke faldet i nær samme grad. Det er en af grundene til, at mange har konverteret fra fastforrentede lån til tilpasnngslån,” siger cheføkonom i BRFkredit Ulrikke Ekelund.

”Der er mange penge at hente i besparelse på ydelse ved at tage tilpasningslånet, men omvendt så er det meget vigtigt, at man er opmærksom på, at man skifter risikoprofil. Man går fra det helt sikre til de helt usikre lån, hvor der ikke er loft over ydelsen,” siger Ulrikke Ekelund.

De får også en gevinst

ECB meddeler den nye rentesats kl. 13.45. En nedsættelse på 0,25 procentpoint er forventet og derfor allerede indregnet i markedsrenterne.

Kl. 16 fortæller Danmarks Nationalbank, i hvilket omfang den vil skrue på de danske renter. Ulrikke Ekelund tipper på, at Nationalbanken sænker renten med de 0,25 procentpoint og oveni i det 0,15 procentpoint, så renten herhjemme bliver sat ned med 0,40 procentpoint i alt.

Det er godt nyt for de mange tusinde danskere med et prioritetslån. Renten på disse lån er knyttet direkte op på Nationalbankens indskudsbevisrente.

Det betyder, at hvis rentefaldet bliver på de 0,40 procentpoint, så slipper danskere med et prioritetslån 4.000 kr. billigere om året før skat - og 2.660 efter skat.