Find Fido med GPS-halsbånd

Hunde-ejere behøver ikke længere frygte at deres kæledyr bliver væk. GPS-halsbånd viser vej til vovsen.

Læs mere
Fold sammen
Tiden er forbi, hvor hundeejere må vade parcelhuskvarteret eller skovbrynet tyndt for at finde deres bortløbne hund.

Menneskets bedste ven har nemlig fået et GPS-halsbånd, som viser nøjagtigt, hvor den gemmer sig.

Især politibetjente og jægere har allerede i dag gavn af hunde-GPS'en, som også kan vise præcis hvor i et terræn, hunden har været. Rækkevidden er seks kilometer. Dansk politi er blandt de første kunder, og her har man ventet med længsel på hunde-GPS’en.

Det er GPS-giganten Garmin, som ellers er kendt for at producere GPS-anlæg til biler, der står bag lanceringen af det nye halsbånd.

100 forskellige typer af GPS-baserede enheder. Så bredt favnende er produkterne fra amerikanske Garmin.

Satellitstyringen, som er basis for en GPS-enhed, forklarer også, at det var det amerikanske forsvar, der først arbejdede med GPS. Man frigav det først til civile formål i begyndelsen af 90’erne. I 2000 gik Philips og Navteq (i dag Nokia) sammen om at udvikle kortsystemer, og så gik det hurtigt.

En lettelse

Garmins første Streetpilot fra 2001 vejede 1,5 kg og kostede 15.000 kr. Nyeste Nüvi 765 vejer 187 gram og koster 2.800 kr.

- Det år blev der solgt 10.000 GPS-anlæg i Danmark. I 2005 blev det til 65.000 anlæg og i fjor nåede salget en halv million enheder – med en bestand på 1,15 millioner anlæg. Som med mobil- telefoner har mange det med at skifte deres GPS-anlæg ud med jævne mellemrum. Garmin selv regner med op mod tre års holdbarhed, siger salgschef Thomas Petersen, Garmin Danmark.

Garmin har været bestseller hvert år – men har god konkurrence fra Tom-Tom, der fik succes med Go-serien i 2004. Garmin afløste sin Streetpilot-serie med Nüvi i 2005. Dertil kommer Mio (fusioneret med Navman) og Navigon – samt en skov af billige GPS-anlæg fra blandt andet Kina. Men øvrige etablerede mærker har trukket følehornene til sig på et marked, hvor prisen er ledetråd.

Sportsure med navigation som Garmin Forrunner til løbere er et andet eksempel på GPS-baserede systemer, der ikke har med transport at gøre. I 2009 forventer Garmin at lancere sin Nüviphone – GPS med integreret telefon.