Find din forsvundne telefon i tyvens lomme

Du kan hurtigt spore din smartphone, hvis uønskede personer har snuppet den fra dig. Du kan også slette indholdet på den over lang afstand.

Du kan hurtigt spore din smartphone, hvis uønskede personer har snuppet den fra dig Fold sammen
Læs mere

Du klapper dig selv på lommerne, mens din puls pludselig stiger. Du kigger videre i din taske, i bilens handskerum og naturligvis mellem puderne i sofaen.

Men din telefon er væk. Og hvis den er blevet snuppet af lange fingre, er der en ting, du bør gøre med det samme.

»Hvis du er sikker på, at din telefon er blevet stjålet, er det vigtigt at få slettet de data, der ligger på telefonen. Ellers vil de kunne misbruges,« forklarer it-sikkerhedseksperten Henrik Larsen, chef hos DKCERT, som overvåger net- og it-sikkerheden i Danmark.

»Telefonen har som oftest en indbygget funktion, så man kan gå ind og slette sin mailkonto på telefonen, selv om man altså ikke har telefonen i hænderne,« lyder det fra DKCERT's øverste chef, der også anbefaler, at man generelt husker at tage sikkerhedskopier af sin telefon, så det ikke gør for ondt at miste dens indhold.

Udover at slette din vigtige, personlige information, er det også et forsøg værd at spore din mistede telefon, hvis du har et ønske om at se den igen.

»Apple har en app, der hedder "Find min iPhone", hvor man kan forsøge at spore sin forsvundne iPhone eller iPad« forklarer Henrik Larsen fra DKCERT.

»Tilsvarende er der også en funktion på Android, afhængigt af hvilket mærke din telefon er. Samsung har sit eget sporingssystem, og ellers findes der "Android Device Manager". Der kan også hentes og købes diverse sporings-apps i Androids Google Play,« siger DKCERT's chef til Ritzau Fokus.

Med de forskellige programmer kan du spore din telefon, så du kan se, hvor den præcis befinder sig. Derudover kan de forskellige apps få din telefon til at bippe højt i tyvens lomme. Du kan også sige en besked direkte til telefontyven, eller du kan tage et billede med telefonens kamera, så du eventuelt kan få et brugbart foto af en uheldig tyveknægt.

»Det er ikke så svært at tage sine forholdsregler. Der er generelt en udmærket sikkerhed, og i en lang række tilfælde lykkes det også at spore telefonerne,« lyder vurderingen fra data-sikkerhedseksperten Henrik Larsen fra DKCERT.

Den dårlige nyhed er, at hvis tyven allerede kender alle de samme forholdsregler, som du gør, ved han også, at han blot skal slukke telefonen eller sætte den på "flytilstand" for at forværre din situation.

»Hvis telefonen ikke er på nettet, kan man ikke spore den eller slette data på den. Så har man desværre ingen kontakt med telefonen,« lyder det fra it-sikkerhedseksperten Henrik Larsen fra DKCERT.

Fakta: Sådan gør du rent praktisk, hvis din telefon bliver stjålet

Med iPhone:

  • Log på icloud.com/find på en computer, eller brug appen "Find min iPhone" på en anden iPhone, iPad eller iPod touch.
  • Der findes desuden en lang række apps, der kan hjælpe med at finde telefonen, hvis den bliver stjålet. På den måde kan du se på et kort, hvor telefonen befinder sig. Ofte kan du også fjernstyre telefonen, så den kan tage billeder eller slette data og mails.
  • Hvis du ikke har slået Find min iPhone til, kan du ikke bruge funktionen til at finde enheden. Du kan dog ændre dit password til dit Apple-id, så tyven ikke kan få adgang til iCloud og andre data.

Med Android:

  • Gå ind på Google Play fra en pc og installer programmer som Plan B eller Android Lost på din smartphone.
  • Herefter kan du fjernstyre din telefon, slette data, spore telefonen og styre din gmail-konto.

Kilder: DKCERT, apple.dk, android.com