Finanstilsynet vil gribe ind mod afdragsfrie lån

De afdragsfrie lån er for populære, og derfor vil Finanstilsynet nu gribe ind og sætte grænser for, hvor mange lån realkreditinstitutterne må udstede. Det vil især ramme boligejere i Udkantsdanmark.

Nøglen til at få boligmarkedet tilbage til det normale er førstegangskøberne, som netop nu har dobbelt fordel af både moderate priser og den lave rente. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet offentliggør i løbet af kort tid et nyt regelsæt, der sætter grænser for, hvor mange afdragsfrie lån realkreditinstitutterne må udstede.

Det bekræfter flere kilder over for Jyllands-Posten.

Og det kommer især til at ramme boligejere i Udkantsdanmark, at der sættes en grænse for de populære lån.

Jyllands-Posten har talt med fire af hinanden uafhængige kilder, der bekræfter, at grænsen for lånene bliver en central del af en kommende regulering af realkreditsektoren, som Finanstilsynet lancerer i løbet af september. Eksisterende lån vil ikke blive berørt af indgrebet.

»Det interessante er, hvem der ikke længere skal have afdragsfrie lån. I praksis bliver det boligejere i Udkantsdanmark, fordi det er her, vores risiko er størst. Det behøver man ikke være professor for at regne ud, men ingen vil sige det til citat, for det er et ømtåleligt emne,« siger en centralt placeret kilde i realkreditsektoren til avisen.

Reguleringen betyder ifølge Jyllands-Posten, at realkreditselskaberne bliver tvunget til at forskelsbehandle deres kunder. Og ifølge lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak, der er ekspert i boligøkonomi, betyder det, at prisforskellen mellem by- og landboliger bliver endnu større, fordi det vil være mest attraktivt for realkreditinstitutterne at give afdragsfriheden til deres bedste kunder, der bor i områder med stor boligefterspørgsel.

De afdragsfrie lån udgør 56 procent - svarende til 813 milliarder kroner - af de samlede realkreditudlån til private. Danske familier afdrager kun på 43,7 procent af deres realkreditgæld.

Både Nationalbanken, internationale kreditvurderingsbureauer og Finanstilsynet har adskillige gange betonet, at de mange afdragsfrie lån udgør en for stor risiko, og at antallet bør nedbringes.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og Finanstilsynet har afvist at kommentere reguleringen over for Jyllands-Posten.