Finanstilsyn skærper advarsel til banker om boligboble

Risikoen for boligboble skal tages alvorligt i bankerne, påpeger Finanstilsynet, som skærper retorikken efter store prisstigninger i København og Aarhus

Foto: Carl Redhead. »De lave renter og de store prisstigninger gør det ekstra vigtigt, at pengeinstitutterne er forsigtige i deres udlån til boligkøb i Aarhus og København,« skriver Finanstilsynet i et brev til danske pengeinstitutter.
Læs mere
Fold sammen

Nu skal de danske banker og deres kunder geares til at kunne modstå alvorlige dønninger som følge af en bristet boligboble. Sådan lyder meldingen fra Finanstilsynets konstituerede direktør, Kristian Vie Madsen, der i de seneste måneder har modtaget friske data på, hvordan bankerne håndterer kreditgivningen, fordi der har været »betydelige prisstigninger på boliger i København og Aarhus«, som det hedder i advarselsbrevet til bankerne:

»De lave renter og de store prisstigninger gør det ekstra vigtigt, at pengeinstitutterne er forsigtige i deres udlån til boligkøb i Aarhus og København. Både af hensyn til den finansielle stabilitet og af hensyn til kunderne,« lyder det fra Kristian Vie Madsen, som kræver, at bankerne skal redegøre for deres kreditpolitik, hvis den ikke er blevet skærpet siden begyndelsen af 2013.

»Institutterne bør tage højde for, at kunderne har en robust økonomi, så de for eksempel kan klare stigende renter uden at skulle flytte fra deres nye hjem. Det kan man sikre sig ved at afdække kundernes følsomhed over for en rentestigning eller ved at begrænse kundernes gearing. Kunder, hvis økonomi ikke er robust nok til rentetilpasningslån, kan tilbydes fastforrentede lån.«

Risiko for stavnsbinding

Populært sagt er bankmyndigheden på korstog for at sikre, at der ikke igen vil være hundredtusindvis af insolvente danske boligejere. Sporene fra den sidste boble på boligmarkedet skræmmer fortsat.

Ifølge tal fra Nationalbanken fra 2014 havde mere end 20 procent af boligejerne i København et realkreditlån, der hænger ud over 80 procent-grænsen. For resten af landet er tallet mere end 30 procent.

»Boligejerne skal også kunne tåle et prisfald uden at blive stavnsbundet mange år frem. Det kan man opnå ved at stille krav om en passende udbetaling eller en vis afbetaling på lånet, hvis kunden kun har råd til en mindre udbetaling,« siger Kristian Via Madsen.

Finanstilsynet er i øjeblikket ved at sammenfatte resultatet af undersøgelsen af bankernes boligkreditgivning og vil melde tilbage til bankerne om, hvor de ligger i forhold til best practice.

Nogle presser citronen

Også i Danske Bank er cheføkonom Steen Bocian bekymret for udviklingen. Han skønner, at 7.300 ejerlejlighedskøbere kan have købt for dyrt i løbet af de seneste ni måneder. Frygten er, at der hos boligkøberne opstår en spekulativ forventning om at kunne sælge dyrere:

»Det får nogle til at presse citronen med belåning og måske sidde dyrere, end de har råd til. Vi så også sidste gang, at nogle familier køber mere end én lejlighed for at tjene på dem. Men hvis det hele vender, vil alle sælge på én gang, og så giver det et selvforstærkende prisfald – udsvingene bliver meget større.«

Generelt er problemet ifølge Steen Bocian, at mange danskere låner helt op til grænsen ved boligkøb, og så opstår der nogle risici – også selv om bankerne skal kreditvurdere ud fra, at man skal kunne klare et fast forrentet lån:

»At man skal kunne klare et 30-årigt fastforrentet lån er ikke en særlig høj barre at sætte op. I værste fald har man taget et variabelt forrentet lån, og så stiger renten, samtidig med at du mister dit job, fordi konjunkturerne vender. Så kan du måske ikke sælge din bolig, og så er du både illikvid og insolvent. Når vi belåner så hårdt, er vi meget følsomme overfor, at sådan noget sker,« forklarer Bocian.

»Det går galt igen«

En af de mere kritiske røster omkring boligprisernes udvikling er lektor Jens Lunde fra CBS. Han mener, at den ultralave rente betyder, at det er dømt til at gå galt igen:

»Vi har den ulykkelige sammenhæng, at folk køber, efter hvor meget man kan betale. De ser ikke på lånets størrelse, men om de kan klare lånets løbende betalinger.«

Jens Lunde mener, at det danske boligmarked er ekstremt cyklisk. Det betyder, at der vil komme prisfald, når renteniveauet normaliseres:

»Der kommer helt sikkert et nyt tidspunkt, hvor det går galt igen, og folk bliver låst inde på et for højt gældsniveau, der gør det svært at flytte. Derfor er det godt, at Finanstilsynet presser bankerne med den nye regel om, at boligkøberne skal have en udbetaling på mindst fem procent for at undgå, at boligkøberne gældsætter sig for meget.«