Finansminister sender partier på læseferie om boligskat

Regeringen håber, at den i efteråret kan lande en bred aftale om boligskatten, hvor også røde partier er med.

ARKIVFOTO Finansminister Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde fredag de blå partier samt Socialdemokratiet og Radikale Venstre inde til de første forhandlinger om boligskatten.

Nu venter en efterårsferie, hvor partierne kan blive klogere på boligudspillet, inden forhandlingerne fortsætter.

Alle partierne ved forhandlingerne er fortsat med ved bordet. Finansministeren ser derfor positivt på opgaven med at samle et bredt forlig.

»Jeg kan konstatere, at efter vi har været helt ned i substansen, så er alle partier stadig med ved forhandlingsbordet. Det tager jeg som et godt tegn«, siger Claus Hjort Frederiksen.

»Der er bred enighed om, at det udspil, som regeringen er kommet med, kan danne basis for forhandlingerne,« siger han.

Partierne fik til fredagens forhandlinger en ordentlig bunke læsestof. Næste uge kan de derfor bruge på, at blive klogere på boligudspillet.

Udspillet indeholder blandt andet en skatterabat til boligejerne og en ordning, hvor det bliver muligt at indefryse boligskatten.

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen står dog fortsat med et par uafklarede spørgsmål.

»Vi har et stort spørgsmål fra 2017 til 2020, hvad angår grundskylden. Noget andet er vurderingerne i fremtiden. Hvordan rammer vi præcise vurderinger? Det er et kæmpe spørgsmål.«

»Og hvad med boligskatterne? Er der frit løb til skattestigninger efter 2025? Der ligger meget i det,« siger Søren Pape Poulsen.

I den røde blok er skatteordfører Martin Lidegaard (R) ligesom finansministeren fortrøstningsfuld i forhold til at blive enige om en boligaftale.

»Det ser ret fornuftigt ud. Det har en fair profil over for de nuværende boligejere, men vi får også råd til at investere i den næste generation.«

»Det system, vi kommer over i, er vi rigtigt glade for, men vi synes stadig, at det er en meget dyr overgangsordning. Vi vil gerne gøre den regning lidt mindre,« siger Martin Lidegaard.

Selv om en bred vifte af partier skulle ønske at gå sammen om en boligaftale, er det vigtigt, at finansieringen er med. Det understreger finansministeren.

»Dem, der vil mange gode ting, bliver også nødt til at være med til at finde pengene. Man må tage det søde med sure. Det er vilkårene,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Der skal blandt andet findes ti milliarder kroner til at betale tilbage til boligejere, der har betalt for meget i skat. Desuden vil regeringen bruge 14 milliarder på at finansiere resten af udspillet.