Fiasko for forsøg på pensionsreform

Metode til at bremse tilstrømningen til førtidspension virker ikke efter hensigten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om 4.800 socialrådgivere blev sendt på kursus for at lære en ny metode, der skulle være med til at standse tilstrømningen af danskere på førtidspension, gør de, som de plejer, og sender stadig flere på førtidspension.

Det er den såkaldte arbejdsevnemetode, der viser sig at være slået helt fejl, fremgår det ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag af en rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Arbejdsevnemetoden blev kaldt et »værdiskifte« af regeringen, da den blev indført den 1. januar 2003 som led i en stor reform af førtidspensionen. Nu skulle socialrådgivere og sagsbehandlere fokusere på, hvad borgeren kunne i stedet for hvad han ikke kunne, når en borger var på tale til førtidspension. Målet var, at borgeren kunne bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor skulle sagsbehandlerne udarbejde en såkaldt ressourceprofil med fokus på borgerens mulige arbejdsevne.

Men rapporten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at 75-90 pct. af de typiske ressourceprofiler, som socialrådgiverne laver, handler om borgerens sygehistorie, barrierer og helbredsproblemer. I mere end halvdelen af de 108 ressourceprofiler, som konsulentvirksomheden Discus har undersøgt, er der slet ingen referencer til konkrete jobmuligheder - hverken nu eller i fremtiden.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, siger, at den store fokus på sygehistorierne i ressourceprofilerne i væsentlig grad skyldes politikernes voksende krav om dokumentation og kontrol, mens formanden for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, kritiserer socialrådgivernes »kultur med at please klienterne«.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) siger:
»Der er ikke noget i vejen med metoden, men der er noget i vejen med dem, der skal bruge den. Det må vi have gjort noget ved.«