Ferieboliger i Berlin holder prisen

Priserne på lejligheder i Berlin holder kursen som en tysk bil på autobahn. Der har ikke været store udsving i det seneste år og heller ikke udsigt til det. Se ti lejligheder til under en million kroner i den tyske storby.

At tage temperaturen på det berlinske lejlighedsmarked er nogenlunde lige så spændende som at kigge på, at kaffen løber igennem filteret. Der er stort set ikke sket noget gennem det seneste år, og generelt har de berlinske lejlighedspriser taget de store europæiske prisfald med ophøjet ro.
Det viser en opgørelse over udviklingen i prisen på forskellige størrelse lejligheder i Berlin, som Nykredit har skaffet. Tallene, der oprindeligt stammer fra Immowelt, viser i øvrigt højere kvadratmeterpriser jo større lejlighederne er. Det skyldes formentlig, at der er få store lejligheder på markedet i Berlin, ligesom de typisk ligger i attraktive kvarterer i byen, vurderer Nykredit.
"Det tyske boligmarked betegnes som ”kedeligt” forstået på den måde, at der ikke sker så meget med priserne. Og det forventes heller ikke, at der sker ret meget fremover i en overskuelig fremtid," siger afdelingsdirektør i Nykredit Hanne Egaa.


Den gode nyhed til boligkøberne er dermed, at de ikke løber en særlig stor risiko for at tabe penge. Og den dårlige er, at de heller ikke kan forvente en hurtig gevinst.
"Så vi råder kun til at købe en bolig  i Berlin for at bruge den. Hvis du er investor skal det være som en langsigtet investering.
Til gengæld er investeringen værdifast – der forventes ikke et fald, som er set i andre europæiske lande i de senest par år," siger Hanne Egaa.
Årsagen til det forholdsvis billige og stabile boligmarked kan formentlig findes i, at langt den største del af lejlighederne i Berlin er lejeboliger.
"Og lejen er generelt lav. Det er med til at holde priserne nede, fordi det bestemmer afkastet for de investorer, der køber ejendomme," forklarer Hanne Egaa.
Her er ti eksempler på lejligheder til 750.000 danske kroner.

1. 100.000,00 EUR

I bydelen Pankow ligger denne 76 m2 store treværelses lejlighed. Ifølge mægler er ejendommen nyistandsat. Der er foretaget en gennemgribende renovering af varmesystemet og el-systemet. Lejligheden ligger i et stille beboelsesområde med supermarkeder, skoler og god adgang til offentlig transport.

2. 100.000,00 EUR

I Hellersdorf i udkanten af Berlin ligger denne 67 m² store lejlighed. Boligen består af to værelser, køkken og et badeværelse. Der er depotrum, egen parkeringsplads og adgang til (måske) delt tagterrasse. Lejligheden udbydes som auktion.

3. 100.000,00 EUR

Lys lejlighed på tredje sal i en femetagers bygning ti minutter fra Alexanderplatz. Der er lyse vægge, bonede gulve og badeværelse med badekar. Køkkenet er ifølge mægler rummeligt. Ejendommen ligger i umiddelbar nærhed af en park og kun ti minutter fra både Alexanderplatz og den berømte museumshalvø. Lejligheden har to værelser fordelt på 56 m².

4.     100.000,00 EUR

104 m² lejlighed på øverste etage i Spandau. Lejligheden er indrettet med fordelingsgang, stue på hele 45 m², hvor der er adgang til altanen, badeværelse med bruser og badekar og fuldt udstyret køkken. Der hører kælderrum med til lejligheden. Opgangen er videoovervåget.

5. 100.000,00 EUR

I det helt centrale Berlin ligger denne 65 m² store toværelses lejlighed. Lejligheden ligger i stuen i baghuset, så vinduerne vender ikke direkte ud mod gaden. Der er to værelser, køkken og badeværelse i lejligheden. Boligen ligger i bydelen Mitte lige ved den kendte indkøbsgade Friedrichstrasse.

6. 100.000,00 EUR

I bydelen Spandau i udkanten af Berlin ligger denne toværelses lejlighed på 71 m². Lejligheden har bonede gulve, renoveret badeværelse fra 97/98 og rummeligt køkken med hårde hvidevarer. De to værelser er ikke lige store og fungerer som en stue og et kammer. Lejligheden ligger tæt på offentlig transport.

7. 100.000 EUR

Lejlighed på første sal i en ejerforening med 24 boliger. Lejligheden er 60 m² stor og på to værelser. Badet er renoveret i 97, vand- og kloakrør er skiftet i 2006 og ejendommen, som lejligheden ligger i, er nyrenoveret. Der er en sydvendt balkon.
Lejligheden ligger i Wilmersdorf, lige mellem de to U-bahnstationer Kurfürstendamm og Fehrbelliner, hvilket må siges at være en meget central beliggenhed.

8.  100.000 EUR
 
Penthouselejlighed på 77 m² i den sydlige del af Lichtenrade. Lejligheden ligger på tredje og øverste sal i et byggeri fra 1996. De 77 m² er spredt over tre værelser, køkken og badeværelse. Det hele skulle ifølge mægler være af højeste kvalitet. Der hører også balkon til lejligheden. Der er fællesudgifter for 2150 kroner om måneden, men ifølge mægler kan man få 5450 kr. ind i leje om måneden.
 

9. 100.000 EUR

På græsen af Szenekiez Friedrichshain lige op ad Berlins centrum ligger denne 70 m² store lejlighed. Lejligheden ligger i en totalrenoveret ejendom fra 1905 i nærheden af den store Frankfurter Allee. Lejligheden har køkken med hårde hvidevarer og badeværelse med badekar. Lejligheden ligger på første sal og har balkon.

10. 100.000 EUR

I Spandau ligger denne treværelses lejlighed, der fordeler sig på tre værelser. Lejligheden er nymalet og med nyt laminat på gulvet. Ifølge mægler ligger ejendommen tre minutter fra rådhuset og den gamle bydel i Spandau. Hele ejendommen er renoveret i 2007, hvor facaden blandt andet er blevet isoleret. Fællesgebyret er lige under 900 kroner om måneden.