Ferieboliger hårdt ramt af krisen

Selv den bedste beliggenhed kan ikke lokke købere og investorer til: Nye fritidshuse står tomme, og nye projekter bliver lagt i mølposen.

Havneområderne i Ebeltoft er et af de steder, hvor nybyggede boliger og fritidshuse står tomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen

Hundredevis af nybyggede fritidsboliger på landets havnemoler, ved nye golfanlæg og i sommerhusområder står tomme på grund af finanskrisen og venter forgæves på en køber.
Andre store wellness-projekter og feriecentre med flere tusinde planlagte boliger som danskernes hus nummer to er enten aflyst eller udskudt til bedre tider, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sådan lyder meldingen fra landets største projektmagere og ejendomsmæglere, umiddelbart før den danske ferie-højsæson går i gang.

Dermed er der vendt totalt op og ned på situationen i forhold til for blot to-tre år siden, da landets borgmestre stod på spring for at tiltrække nye, store feriecentre og attraktive boliger uden bopælspligt på bl.a. nedlagte havneområder. Dengang flokkedes investorer og projektmagere om at realisere boliger og projekter, der skulle indfri drømmen om et second house - som det blev lanceret - hos købelystne danskere med friværdi i baglommen.

Men det er slut.

Ejendomsmæglerkæden Home har alene næsten 500 nybyggede fritidshuse til salg, og landets største projektmager, Kristensen Group A/S fra Aalborg, har 122 nybyggede fritidsboliger stående tomme i Danmark. Samtidig har koncernen sat landets største feriebolig-projekt - Kildedal, med over 1.500 planlagte fritidsboliger i Egedal Kommune 20 kilometer fra Københavns centrum - på standby.

Eller som projektchef Carsten Verne udtrykker det:

»Uanset hvor god beliggenheden er, sker der ikke en dyt lige nu.«

I Holbæk skulle man allerede for et år siden have påbegyndt et stort projekt med wellness-center med hotel, over 100 ferieboliger samt et mindre antal eksklusive helårsboliger, men det er ikke blevet til noget.

»Vi har lige diskuteret, hvordan vi kommer videre, men foreløbig sker der ikke noget,« siger Holbæks borgmester, Jørn Sørensen (R) og tilføjer:

»Først skal man finde en, der vil låne penge til projektet - og bagefter skal man finde nogle, der vil købe.«