Fem ting at tænke over, når du skal vælge mellem hus og lejlighed

Foto: Kasper Palsnov

Nogle ved det bare.

At de skal langt væk fra opgange, og hvad der dertil hører af naboer, trapper og fællesarbejde flere weekender om året. Mens andre får kuldegysninger ved tanken om at skulle indfange dræbersnegle, fjerne sne fra fortovet og male sokkel.

Og så er der alle dem imellem. Alle dem, der er i tvivl. For skal det være et hus eller en lejlighed, der skal skabe de fysiske rammer i hjemmet?

Boliga har samlet en række overvejelser, man bør gøre sig, inden man beslutter sig for at købe et hus eller en lejlighed.

Transporttid:

Hvis din arbejdsplads ligger centralt i byerne, kan en flytning til en villa i forstaden give dig en øget transporttid. Gør op med dig selv, om det vil være en kærkommen pause - eller om det vil stresse dig yderligere, at poderne venter i institutionen, mens du sidder fanget på motorvejen.

Omvendt kan du måske spare en del tid ved at kunne parkere bilen i din indkørsel - og ikke skulle lede efter parkering på en overfyldt vej i byen i halve timer hver dag.

Transportmuligheder:

Tog, bus eller egen bil. Hvordan er fx mulighederne for at tage offentlig transport, hvis der ikke er plads til flere biler i budgettet? Alternativt skal der være plads til en minibil, og så få det regnet ind fra begyndelsen af boligjagten.

Arbejdsbyrden:

Med egen villa følger der også mere vedligeholdelse. For mens du kan nøjes med at klatmale lidt hist og her i din lejlighed, skal der repareres mere på huset. Nogle elsker det. Andre knapt så meget. Hvis du hører til den sidste gruppe, skal du være afklaret med, at der enten skal være råd til at hyre hjælp, eller at du må slæbe dig gennem det.

Økonomien:

Det er dyrere at have et hus. For du deler ikke længere en lille matrikel med alle naboerne - du har dit eget jordstykke at brede dig på, og det kan du se på din ejendomsskattebillet. Din bank tager sandsynligvis forbehold for de højere udgifter i beregningen, men sørg også for, at der er sat nok penge af til den løbende vedligeholdelse.

Byliv eller ej:

Hvornår var du sidst i teateret eller til gadefest? Gør op med dig selv, om behovet for byliv i nærheden rent faktisk er reel - eller om det er tanken om det, der fastholder dig i byen.

På boligjagt? Her er salgstrickene, du ikke kender