Fem gode råd til din forskudsopgørelse

Det er tid til at få styr på skatteindbetalinger i 2014, og business.dk giver her en række gode råd til din forskudsopgørelse, så du undgår at få et skattesmæk.

Det er tid til at få styr på forskudsopgørelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
Der er andet end gråt efterårsvejr at forholde sig til som dansker i november. Det er nemlig tid til at få styr på næste års skat.

Skat har netop offentliggjort danskernes forskudsopgørelser, hvor trækprocent og fradrag per måned for 2014 fremgår. Når forskudsopgørelsen rettes, rettes skattekortet, som automatisk bliver sendt til arbejdsgivere eller andre udbetalere som pensionsselskaber. For at undgå et skattesmæk kan det være en god idé at rette sin forskudsopgørelse, og business.dk giver her en række tips til, hvad du skal være opmærksom på.Ifølge Niels Sonne, statsautoriseret revisor og director hos Deloitte, er der god grund til at gennemgå sin forskudsopgørelse og tjekke alle de oplysninger, som Skat lægger til grund.

»Om det ender med en stor restskat, fordi man i løbet af året har betalt for lidt, eller en stor overskydende skat, fordi man i løbet af året har gået og betalt alt for meget i skat, er i bund og grund vel næsten lige slemt,« siger revisoren.Vi har bedt Niels Sonne give business.dks læsere fem tips til, hvad man skal være opmærksom på, når man skal i gang med sin forskudsopgørelse.

  1. Man skal være ekstra opmærksom, hvis der er sket ændringer i ens liv. For eksempel hvis man er flyttet, hvis man køber fast ejendom, eller skifter fra at eje til at leje sin bolig. Det kan være, man blive gift - eller skilt, at man går på pension eller starter egen virksomhed.
  2. Man skal huske at tjekke, om lønindkomsten er korrekt. Men man skal ikke bruge tid og kræfter på at forsøge at beregne sig frem til beløbet, da man løbende betaler A-skat af sin løn - og skatten derfor nogenlunde kommer til at passe, uanset om den endelige løn svinger lidt i forhold til forskudsregistreringen.
  3. For andre indtægter, hvor der ikke løbende afregnes A-skat, er det vigtigt, at beløbet er korrekt - for eksempel honorarer som er B-indkomst - og værdi af visse personalegoder, herunder for eksempel værdi af fri bolig.
  4. De angivne rentebeløb på forskudsregistreringen er vigtige at få tjekket – og det er såvel udgifter som indtægter. Og selvfølgelig renteudgifter til bolig (realkredit), da det nok typisk er den største post. Også i relation til separation og skilsmisse skal specielt renteudgifterne tjekkes.   

Andre fradragsbeløb er også vigtige at få tjekket, herunder befordringsfradraget (for kørsel mellem hjem og arbejde).