Fejl i næsten alle tilstandsrapporter

Kun hver fjerde fejlrapport ved salg af en ejerbolig er retvisende.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resten er enten fejlbehæftede eller acceptable med mindre fejl, viser den seneste undersøgelse fra Teknisk Revision, som holder øje med de bygningssagkyndiges arbejde.

I 2010 blev der skrevet 63.955 tilstandsrapporter. Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater, mener, at de indeholder alt for mange fejl, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Ordningen skal beskytte forbrugere, som tager deres livs vigtigste økonomiske beslutning, når de køber et hus. Derfor er resultatet simpelthen ikke godt nok,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Fejl i tilstandsrapporter kan koste forbrugerne dyrt. Nogle betaler en alt for høj pris for boligen. Andre lader være med at tegne en ejerskifteforsikring og må derfor selv dække skaderne.

Direktør Torben Kaas fra Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter mener, at tallene ikke er foruroligende, og at fejlprocenten i virkeligheden er langt lavere, end denne opgørelse giver udtryk for.

»Der bliver udarbejdet flere tusinde tilstandsrapporter om året. Selvfølgelig bliver der jokket ved siden af. Det sker bare ikke i dette omfang,« siger Torben Kaas til Jyllands-Posten.

Ifølge teknisk revisor Sven Heiner, der for Erhvervs- og Byggestyrelsen holder øje med de byggesagkyndiges arbejde, er problemet, at det er sælger, der vælger den byggesagkyndige. Sælgeren har kun interesse i at få ydelsen så billigt som muligt, mens køberen har interesse i at få den mest grundige tilstandsrapport.

»Køberen bliver offer for sælgerens gevinst,« siger Sven Heiner til avisen.