Farlig gift skjules under nye boliger

Tusindvis af danskere kan uden at vide det have købt hus eller lejlighed, som er bygget på affald indeholdende giftstoffet PCB.

I Danmark genbruges gamle bygninger - derfor kan farlige stoffer fra gammelt byggeri havne under nybyggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år bortkommer store mængder PCB, som er blandt de 10 farligste miljøgifte i verden. PCB-giften findes i bl.a. gamle termoruder og fugematerialer, som blev anvendt indtil 1977. Når bygningerne renoveres eller rives ned, er det et lovkrav at giften indsamles og destrueres.

Morgenavisen Jyllands-Posten kan dokumentere, at miljøgiften alligevel spredes med genbrugsmaterialer og bl.a. ender skjult under nybyggede boliger. Således er der kørt 35.000 tons byggeaffald med PCB ud på en byggegrund på Amager, hvor der er planlagt 36 nye rækkehuse.

»Vi forventede at skulle destruere mellem 5.000 og 10.000 tons PCB-affald om året. Men sidste år modtog vi under 100 tons. Jeg undrer mig over, hvor giften bliver af,« forklarer Ole Kristensen, teknisk direktør hos Kommunekemi, som er det eneste sted i Danmark, der er godkendt til at destruere PCB.

I Danmark genanvendes omkring 95 procent af alt byggeaffald. Men ingen kontrollerer, om PCB-giften og andre skadelige stoffer blandes og spredes med genbrugsmaterialerne.

Miljøstyrelsen står på bar bund. De aner ikke, hvor giften bliver af, og har derfor iværksat en møderække med bl.a. Dansk Byggeri og Kommunekemi for at undersøge om reglerne overholdes. Mens embedsmændene indkalder til møder, fortsætter PCB-giften med at blive spredt i samfundet, skriver Jyllands-Posten.

Københavns Kommune er foruroliget over fundet af PCB-gift i genbrugsmaterialer på en byggeplads på Amager.

»Vores erfaring generelt er, at affaldet ikke altid bliver sorteret så godt, som det skal. Hvis det skete, ville Kommunkemi modtage større mængder PCB, end de gør,« forklarer Merete Kristoffersen, områdechef i Center for Miljø i Københavns Kommune til Jyllands-Posten.