Familielån trumfer til forældrekøb

Skatteekspert anbefaler, at man i stedet for at købe en bolig til sine børn eller børnebørn låner dem til finansieringen.

Det er værd at overveje at låne jeres barn penge til at købe en bolig frem for et traditionelt forældrekøb, hvor boligen udlejes til den unge. Arkivfoto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere

Det er både dyrt og svært at finde en bolig i de større byer. Udsigten til, at familiens unge står uden tag over hovedet ved studiestart, får derfor mange forældre til at træde til og købe en lejlighed, der så udlejes til barnet. Et godt alternativ kan være at låne barnet penge til selv at stå for købet. Det mener seniorskattekonsulent Henning Boye Hansen fra revisionsselskabet BDO, der på denne tid af året modtager mange henvendelser om reglerne for forældrekøb såvel som familielån.

»Forældrekøb er en god mulighed, men i virkeligheden anbefaler vi, at man overvejer at lade barnet selv stå for købet enten med et helt eller delvist rentefrit familielån. Når lejligheden en dag skal sælges igen, skal der nemlig ikke betales skat af en eventuel gevinst, hvis barnet selv har ejet den. Og det er jo en klar fordel, hvis man tror på stigende priser,« siger han.

Er det mor og far, der ejer lejligheden, skal der til gengæld betales mellem 40-50 pct. i skat, hvis boligen er steget i værdi.

Ejendomsmægler Mogens Brask, der er indehaver af Home Nordvest-Emdrup, oplever, at flere og flere kender til familielån – og ikke mindst muligheden for løbende at afskrive gælden.

»Ved at give et årligt gavebeløb på op til 60.700 kr. kan man stille og roligt få kørt pengene over til barnet. Man skal dog huske, at der ikke er nogen skattefordel for forældrene ved at gøre det på denne måde, da man ikke kan benytte virksomhedsordningen til at udleje boligen til barnet. Desuden kan barnet ikke få boligsikring, hvis det selv står som ejer,« siger han.

Derfor ser han ofte, at familielån først kommer i spil, hvis forældrene på et senere tidspunkt vælger at sælge lejligheden til barnet – hvilket de må gøre til en pris på 15 pct. under ejendomsvurderingen.

»Det sker typisk, når barnet begynder at tjene penge og alligevel ikke kan få bolig-sikring,« siger Mogens Brask.

For mange unge mennesker, der enten er nye på arbejdsmarkedet eller måske stadig studerer, kan et lån fra forældrene desuden være eneste løsning, hvis drømmen om en ejer- eller andelsbolig skal realiseres.

»De unges store problem er, at de ikke er kreditværdige, og hvis de endelig får lov at låne, er det dyrt. For selv om renterne i øjeblikket er lave, er gebyrerne stadig høje. Og det er næsten det bedste ved et familielån, at man sparer alle låneomkostningerne,« siger Henning Boye Hansen.

Han påpeger, at familielån er mest udbredt i forbindelse med køb af andels- lejligheder, da modellen med forældrekøb kun kan anvendes ved ejerlejligheder. I mange andelsforeninger har andelshaverne nemlig bopælspligt. Det betyder, at forældrene ikke må udleje andelen til barnet, ligesom der ikke kan opnås de samme skattefordele som ved et traditionelt forældrekøb.

Samtidig er det markant dyrere at låne penge til en andelslejlighed end til en ejerlejlighed, da man ikke kan få et realkreditlån.

»Har man nogle midler tilovers som forældre, er det en klar fordel for den unge med et familielån frem for et banklån, der typisk ligger fra fire pct. i rente og op,« siger Mogens Brask.

Og ifølge Henning Boye Hansen behøver det ikke være en gavebod. Man kan altid aftale, at der skal betales renter, selv om det populært kaldes et rentefrit familielån.

»Vi ser faktisk jævnligt, at forældre tager et billigt lån i deres egen friværdi og så låner pengene ud til børnene,« siger han.