Færre boliger til salg i hele landet

Der er blevet længere mellem 'til salg'-skiltene det seneste år. Udbuddet af huse og lejligheder er i gennemsnit faldet 8 pct., viser nye tal fra Realkreditrådet. Tendensen gælder i hele landet. Se her, hvor meget det er faldet i de enkelte landsdele.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I marts var der ca. 3.700 færre huse og ejerlejligheder til salg end for et år siden. I gennemsnit er udbuddet af huse faldet med seks pct. og ejerlejligheder med 17 pct. Boligudbuddet er skrumpet i alle landsdele, men særligt i hovedstadsområdet er der blevet markant færre boliger at vælge mellem. Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for marts 2015.

»Udbuddet af huse og ejerlejligheder er otte pct. lavere end for et år siden. Dermed har familierne færre valgmuligheder, når de skal finde en ny bolig,« forklarer Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

På landsplan er der nu 38.291 huse til salg og 6.197 ejerlejligheder. Faldet på otte pct. svarer lige knap til det samlede udbud af huse i hele Vestjylland.

Her er udbuddet faldet mest og mindst

Selvom udbuddet af huse og ejerlejligheder falder i alle landsdele, er der stor forskel på, hvor meget. I Københavns omegn, der har oplevet det største fald på 19 pct., ligger kommunerne Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe,Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk. Men også på Bornholm og i København by er der er blevet tyndet godtud i ejendomsmæglernes udstillingsvinduer. Her er boligudbuddet faldet henholdvis 17 og 16 pct.

I Sydjylland og på Fyn er der fem pct. færre 'til salg'-skilte, mens Vestjylland kun har oplevet et fald på tre pct. i marts sammenlignet med året før. Det fremgår af en opgørelse udarbejdet på baggrund af de seneste tal for boligudbuddet.

Falder fra et meget højt niveau

»I langt de fleste landsdele er udbuddet af huse 5-8 pct. lavere end for et år siden. Og selvom der ikke er tale om tocifrede fald, så giver det lidt færre valgmuligheder for familier, der leder efter drømmehuset. Eksempelvis er der i Nordjylland forsvundet knap 600 boliger ud af godt 7.000 boliger det seneste år. Når det er sagt, så er udbuddet faldet fra et højt niveau, så familier på boligjagt har fortsat mange muligheder,« siger Ane Arnth Jensen.

Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit, påpeger også, at udbuddet af boliger til salg fortsat ligger på et højt niveau i mange områder uden for København og de største byer.

»Det ses blandt andet ved, at der i dag er udbudt i alt 38.291 parcel- og rækkehuse til salg, hvilket er mere end 2,2 gange så mange som i marts 2006. Det betyder i kombination med fraflytning og tab af arbejdspladser, at potentialet for højere boligpriser er begrænset i både 2015 og 2016,« skriver han i en kommentar til de nye boligudbudstal.

Det højeste boligsalg i syv år

Ifølge boligøkonomen skal det faldende udbud ses som en konsekvens af, at der blev solgt 14 pct. flere boliger fra 2013 til 2014.

»Det er det højeste boligsalg i syv år. Netop boligsalget er det helt store lyspunkt i øjeblikket, og hele 89 kommuner registrerede en stigning fra 2013 til 2014. Der er imidlertid fortsat et stykke op til salgstallene fra før krisen,« skriver Joachim Borg Kristensen.