Færre boliger bliver sat til salg og priserne stiger

Der er blevet længere mellem »til salg-skiltene« i hele landet, hvilket er med til at puste priserne op, viser nye tal fra Finans Danmark. Boligøkonom kalder udviklingen usædvanlig, da udbuddet plejer at stige i foråret.

Antallet af boliger til salg er faldet med 3.407 til 55.675 det seneste år. Det viser udbudsstatistikken for maj fra Finans Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Med 55.675 boliger til salg i maj har boligkøberne fået mindre at vælge mellem både den seneste måned og det seneste år. Fra april til maj faldt boligudbuddet med 243, og sammenlignet med maj sidste år er antallet af til salg-skilte reduceret med 3.407. Det viser boligudbudsstatistikken for maj fra Finans Danmark.

Udviklingen overrasker Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

»Det faldende udbud er usædvanligt for årstiden. Boligudbuddet plejer først at toppe i juni, og kun én gang tidligere i statistikkens 14 år lange historie har vi set, at antallet af udbudte boliger er faldet fra april til maj. Det var tilbage i 2012, hvor boligpriserne begyndte at stige igen, efter en periode på seks år med store prisfald,« skriver hun i en kommentar.

De 55.675 boliger til salg fordeler sig på 37.007 huse, 6.456 ejerlejligheder og 12.212 fritidshuse. Og tallene viser, at både udbuddet af huse og lejligheder er faldet i hele landet. For husene er udbuddet blevet 4,6 procent mindre, mens potentielle bolikøbere på jagt efter en ejerlejlighed har hele 9,5 procent færre at vælge mellem. Samtidig er udbudspriserne generelt højere end for et år siden.

»Det er ligegyldigt, hvor i landet boligdrømmen skal realiseres. Der står færre huse til salg i dag end for et år siden. Samtidig må man gribe dybere i lommen, hvis drømmehuset skal sikres. Hussælgere i alle dele af landet forlanger en højere pris end for et år siden,« udtaler Peter Jayaswal, direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Hvad angår antallet af ejerlejligheder til salg, er det faldet i alle landets større byer bortset fra Aalborg, hvor det er steget lidt det seneste år. Mere end halvdelen af de ejerlejligheder, der i dag står til salg, befinder sig i København by, Københavns omegn eller i Aarhus kommune, skriver Finans Danmark.

»Udbudspriserne på ejerlejligheder i landets to største byer, hvor de fleste ejerlejligheder er til salg, er steget markant de senere år. I Aarhus er udbudspriserne steget med 50 procent de seneste fem år, mens det tal er over 70 procent i Københavns kommune i samme periode,« siger Peter Jayaswal.

I dag er de årlige prisstigningstakter ikke helt så høje som tidligere, men udbudspriserne på ejerlejligheder i København og Aarhus er stadig steget med over otte procent det seneste år. På Frederiksberg er den årlige prisstigning dog kommet ned på ca. fire procent, uddyber han.

Lise Nytoft Bergmann påpeger, at udbudspriserne set over to år er steget med 14,1 procent i København og 17,5 procent i Aarhus, hvilket er »ganske meget«, men at det kan virke beskedent, når man sammenligner med både Odense og ikke mindst Aalborg. Her er udbudsprisen for en gennemsnitlig lejlighed steget med henholdsvis 22,7 procent og 42,2 procent de seneste to år.

»En del af forklaringen på de kraftigt stigende udbudspriser skal findes i nybyggeriet, som er vokset de seneste år, og som dermed spiller en stadig større rolle for udbudspriserne. Det er helt almindeligt, at en ny lejlighed udbydes til en højere pris end en gammel lejlighed, og derfor er det også naturligt, at udbudspriserne er steget i de store byer, hvor byggekranerne har fået travlt,« skriver hun.

En anden del af forklaringen på de kraftigt stigende udbudspriser skal findes i, at boligmarkedet ganske simpelt stadig befinder sig i et højt gear i alle fire byer, påpeger hun.

»Køberne er mange, og der er ikke særlig meget til salg, hvilket er den perfekte cocktail til stigende priser. Det er det gamle ordsprog om, at »det er manden med grisen, der bestemmer priser«, der gør sig gældende. Har man noget - en lejlighed - som mange vil have, så kan man tillade sig at sætte en høj pris,« skriver Lise Nytoft Bergmann, som forventer, at tendensen med at Købehavn og Aarhus får baghjul af Aalborg og Odense vil fortsætte i den kommende tid.

Makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank forklarer, at det faldene udbud er en naturlig konsekvens af, at der i de senere år igen er kommet liv i boligmarkedet.

»Priserne stiger i takt med, at lave renter og økonomisk fremgang giver flere og flere danskere mod på at komme ud og realisere boligdrømmen. Derfor er antallet af boliger med et »til salg-skilt« blevet mindre og mindre hvert år siden sommeren 2011, hvor den europæiske gældskrise for alvor rasede. Men både under den europæiske gældkrise - og inden det finanskrisen - blev der da også opbygget en stor udbudspukkel, som uundgåeligt har kastet lange skygger ind over de efterfølgende års udvikling på boligmarkedet,« skriver han i en kommentar.

For ejerlejlighedernes vedkommende er den pukkel nu helt forsvundet, og vi er her tilbage på niveauet fra inden finanskrisen. Det indikerer, at priserne på ejerlejligheder vil fortsætte med at stige, selvom man med rimelighed kan forvente, at de vil tage farten en anelse af, mener Søren V. Kristensen.

»For husenes vedkommende er der stadig tale om noget af en pukkel. Her udbuddet nemlig omkring 20.000 større end op til finanskrisen. Det er med til at dæmpe prisstigningerne for huse, men også her faldet udbuddet altså. Det betyder, at efterspørgslen fortsat vokser lidt hurtigere en udbuddet og derfor giver udviklingen i antallet af huse, der er til salg, også grobund for optimisme for de boligejere, der håber stigende boligpriser,« skriver makroøkonomen.

 

LÆS MERE