Få toptunet din pension

Betaler du topskat nu, men kun bundskat når du går på pension? Så kan det være meget lukrativt at sætte ekstra penge af til pension i løbet af i år, viser en række gode råd fra Danica Pension.

Der bliver lidt færre kroner til overs til vin og andre fornøjelser i 2011, fordi regeringen med genopretningspakken udskød tidligere vedtagne skattelettelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sparer du rigtigt op eller skal der flere penge ind på pensionen? År 2009 er året, hvor man for alvor skal have gennemgået sin opsparing med tættekam.

Den nye skatteaftale, der træder i kraft ved indgangen til 2010, giver en række muligheder for i løbet af i år at få sat ekstra penge af til den tredje alder. Det fremgår af en række gode råd, som Danica Pension har lavet.

Specielt den store gruppe af danskere, som betaler topskat, mens de arbejder, men kun bundskat, når de går på pension, kan have glæde af at sætte turbo på opsparingen inden nytår.

Det er sidste år denne gruppe kan få et fradrag på 59 procent for indbetalinger til en ratepension. Udbetalinger vil ske til bundskatten, når pensionsalderen er nået, og det vil sige en beskatning på 37 procent.

”For danskere, der betaler topskat nu, og kun skal betale bundskat som pensionist, er der tre gode grunde til at spare ekstra op i år,” siger cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen.

”Det er sidste år, de personer kan indbetale penge til en ratepension eller livrente til det høje fradrag. Det er ligeledes sidste år, de kan indbetale over 100.000 kr. på din ratepension og få fuldt fradrag. Dernæst kan topskatteydere i år med fordel få udbetalt deres SP-penge,” siger Jens Christian Nielsen.

Danica deler de gode råd op i tre grupper:

  • De højt lønnede og rige pensionister

Personer, som betaler topskat, mens de arbejder og kommer til at gøre det samme som pensionister.

For dem er det en god ide at sætte fart på opsparingen. Det er sidste år de kan få fradraget på 59 procent på indbetalinger til ratepension eller livrente. Næste år falder fradraget til 51,5 procent.

Ligeledes er det sidste år, at der er mulighed for at betale over 100.000 kr. på en arbejdsgiverbetalt ratepension og få fuldt fradrag. Danica fremhæver, at det er vigtigt, at private indbetalinger over 46.000 kr. her i 2009 sker via ens arbejdsgiver. Ellers er man ikke sikker på at kunne få fuldt fradrag for pensionsindbetalingerne.

Hvis man har en kapitalpension, kan det også betale sig at sætte ekstra ind på den. Fradraget for indbetalinger til en kapital pension er i år på 44 procent. Det falder til 37 procent fra næste år.
Udbetalingerne sker uændret til 40 procent.

  • De højt lønnede med lidt mindre pension

Danskere, der betaler topskat nu og kun bundskat ved pensioneringen har de største fordele af at øge deres opsparing i år. For indbetalinger til en ratepension eller livrente er der fradrag på 59 procent. Udbetalingerne bliver fra 2010 kun beskattet med 37 procent, fordi mellemskatten bliver fjernet.

Hvis man venter til 2010 er fradraget for indbetalingerne kun på 51,5 procent.
For indbetalinger til kapitalpension gælder det samme som for de rige pensionister.

  • Lavt lønnede

Dem, som kun betaler bundskat nu og bundskat som pensionist. Den gruppe har de mindste fordele. Det bedste er at fortsætte indbetalinger til pension som hidtil. Der er en lille gulerod ved at øge opsparingen i år, fordi fradraget for indbetalingerne til pension falder med 1,5 procent til næste år.