Få styr på skatten ved udstationering

Som hovedregel kan man slippe for at betale dansk indkomstskat, hvis man er udstationeret i mere end seks måneder, men afhængigt af den konkrete situation skal der træffes en række valg.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En næsten uendelig lang liste af praktiske forhold skal afklares inden en udstationering uden for Danmark. Og når man kommer frem, er der også en række ting at få styr på. En af de mange nødvendige overvejelser er den skattemæssige situation.

Cand.jur. Hans Birkholm fra rådgivningsfirmaet Inwema har specialiseret sig i rådgivning af såvel den ansatte som virksomheden ved udstationering

”Der er typisk tale om medarbejdere i store eller mellemstore virksomheder, der som et led i karrieren bliver udstationeret i en periode på typisk to-tre år,” siger Hans Birkholm. 

I praksis kan disse menneskers økonomiske forhold været meget forskellige, og derfor skal der tit individuel rådgivning til. Men et typisk billede af den udsendte medarbejder vil ifølge Hans Birkholm være en person med en ejerbolig med dertil hørende belåning og en pæn lønindkomst.

”Der er sjældent tale om større værdipapirbeholdninger, som i givet fald også skal med i planlægningen,” siger Hans Birkholm.

Helt overordnet skal man se på to ting:

For det første: ”Har man bevaret sin helårsbolig i Danmark, kan den udstationerede bede om at blive fritaget for dansk beskatning i hen­hold til Ligningslovens paragraf  33A,”siger Hans Birkholm.

Det har man krav på, hvis udstationeringen er på mere end seks måneder og man inden for enhver seksmåneders periode maksimalt er i Danmark i 42 dage – uanset om det er ferie eller nødvendigt arbejde i Danmark.

Der er tale om en intern dansk skatteregel, som man altså bruger, når man har bevaret sin bolig i Danmark.

For det andet: Der er dobbeltbeskatningsaftaler med hovedparten af verdens lande, men det mangler for en række lande – bl.a. i Mellemøsten. Og siden tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) ganske opsigtsvækkende ensidigt opsagde den danske aftale med Frankrig og Spanien, gælder det altså også disse to EU-lande.