Få støtte til energivenlig renovering

Håndværkerfradraget og »hemmelige tilskud« fra energiselskaberne kan mindske udgiften til energiforbedringer af boligen. Og så er en såkaldt grøn boligkontrakt med rådgivning om energiforbrug og finansiering af grøn renovering lige om hjørnet.

Håndværkerfradraget giver et skattefradrag på op til 15.000 kroner per voksen i husstanden. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Danske boligejere ved det godt: Varme og anden energi koster allerede mange penge, og regningen stiger år for år. Alligevel kniber det med lysten til at investere i energirenoveringer.

Foreslår højere fradrag
 
Set med Dansk Byggeris øjne er årsagen, at investeringerne er dyre, og støtten eller fordelene fra det offentlige ikke store nok.

Det eksisterende håndværkerfradrag, også kendt som boligjobordningen, giver et skattefradrag på op til 15.000 kroner per voksen i husstanden, altså stort set svarende til 5.000 kroner i sparet skat per person.

Og det batter ifølge byggebranchen ikke, hvis der skal isoleres, skiftes tag eller udskiftes vinduer for langt over 100.000 kroner. Organisationen foreslår derfor at tredoble fradraget til 50.000 kroner og øremærke det til grønne investeringer.

Men foreløbig gælder altså de 15.000 kroner og kun for arbejdsløn vel at mærke. Materialer er der ingen støtte til. Oveni er det ofte muligt at få tilskud fra sit energiselskab, som hvert år skal nå et bestemt sparemål. Typisk er beløbene her meget mindre, for eksempel en tusindlap eller to, hvis der bliver skiftet vinduer i hele huset.Mange energiselskaber har på hjemmesiden små programmer, der beregner, hvor stort tilskud eksempelvis nye vinduer eller bedre isolering kan udløse.

En YouGov-måling, bestilt af Dansk Byggeri, viser dog, at mens stort set alle boligejere kender håndværkerfradraget, så er kendskabet til tilskud fra energiselskaberne langt mindre. Næsten hver tredje har slet ikke hørt om muligheden for at få tilskud.

Senere i år ventes SRSF-regeringen at lancere en »grøn boligkontrakt«, der efter britisk forbillede bliver en samlet pakke med rådgivning og finansiering af investeringer i lavere energiforbrug.

Kontrakten er en del af den store vækstpakke, som Folketinget vedtog i foråret. Foreløbig er embedsmænd ved at granske, hvordan pakken skal skrues sammen. Og en del boligejere venter spændt: Som Berlingske Business omtalte i foråret, er stigende priser og afgifter på energi det, som flest husejere frygter, nemlig 43 procent.

Det viste 3.150 svar i en TNS Gallup-måling, foretaget for Bolius, boligejernes videnscenter under Realdania.