Få sommerhus for under 2.500 kr. om måneden

Det er lige nu muligt at købe et sommerhus til 1 mio. kr. med en månedlig ydelse på mindre end 2.500 kr., hvis du kun har til udbetalingen og vælger det billigste flekslån uden afdrag. For 1.850 kr. mere om måneden er man sikret en fast ydelse de næste 30 år.

Foto: Kim Haugaard. I øjeblikket kan du blive sommerhusejer for under 2.500 kr. om måneden, hvis du smider 50.000 kr. i udbetaling og låner resten.
Læs mere
Fold sammen

Det solrige vejr lokkede mange potentielle købere ud at se på sommerhuse i påsken. Men én ting er at finde lige præcis det hus, der lever op til alle ens drømme om et fristed på landet. Noget andet er at få styr på finansieringen. Skal man vælge det billigste lån her og nu eller betale lidt ekstra for at kende sin ydelse de næste 30 år?

Berlingske Business har bedt Nykredit regne på, hvad det koster at låne til et sommerhus til 1 mio. kr., hvis man vælger et fastforrentet 30-årigt 2 pct. lån med afdrag eller et F-kort med 10 års afdragsfrihed - der er henholdsvis det dyreste og det billigste lånealternativ lige nu.

Der er taget udgangspunkt i, at køber har 50.000 kr. svarende til 5 pct. til udbetalingen, låner 60 pct. af købesummen i Nykredit, mens resten finansieres med et 20-årigt boliglån i banken med en rente på 5 pct.

Kan kun låne 60 pct.

Det er nemlig lidt anderledes at få lån til et sommerhus end til en almindelig helårsbolig. Man kan kun få et realkreditlån svarende til maksimalt 60 pct. af ejendomsværdien, mens det for helårsboliger er 80 pct. Medmindre man har en stor pose penge med - evt. i form af friværdi - er det altså markant dyrere at finansiere et sommerhus, da man skal låne flere penge i banken til en væsentlig højere rente end den, man betaler for et realkreditlån.

For gambler-typen, der går efter den laveste ydelse, er F-kort lige nu det billigste lån på Nykredits hylder. Vælger man lånet i en afdragsfri variant kombineret med et banklån, koster det kun omkring 2.400 kr. om måneden efter skat at finansiere drømmehuset til omkring 1 mio. kr.

Man skal dog være opmærksom på, at lånet kan gå hen og blive meget dyrere, hvis renten begynder at stige, advarer Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit.

Teksten fortsætter under grafikken.

Fold sammen
Læs mere

»Du kender kun ydelsen i en kortere periode ad gangen. Da den kan svinge, kræver det derfor, at der er luft i økonomien. Samtidig har man ikke mulighed for at konvertere lånet, når renten stiger, hvilket man kan med et fastforrentet lån,« siger han.

En god nattesøvn

Hvis man foretrækker at kunne sove roligt med udsigt til den samme ydelse de næste 30 år, er et fastforrentet 2 pct. lån med afdrag et attraktivt alternativ. Faktisk har det aldrig været så billigt som nu at låse renten fast. Og ifølge forbrugerøkonomen er det da også denne lånetype, flest sommerhuskøbere vælger i øjeblikket.

Ifølge Nykredits beregninger vil det koste omkring 4.250 kr. om måneden at vælge 2 pct. lånet, hvor af 2.265 kr. er afdrag.

Fold sammen
Læs mere

»Udover at du ved, hvad du kommer til at betale resten af lånets løbetid, har du mulighed for at konvertere lånet, når renten begynder at stige igen - og på den måde skære af restgæld. Det giver også den bedste beskyttelse af din friværdi. Jeg kan næsten ikke se nogen ulemper ved et fastforrentet lån med kuponrente på 2 pct., andet end at det selvfølgelig ikke er den laveste ydelse her og nu,« siger Johan Juul-Jensen.

I begge regneeksemplerne går knap 2.100 kr. af den samlede ydelse til boliglånet i banken, hvoraf ca. halvdelen er afdrag. Det betyder, at man i realiteten kun betaler 317 kr. efter skat om måneden for F-kort lånet, mens 2 pct. lånet koster 2.160 kr. inkl. afdraget på 1.250 kr.

Forbrugerøkonomen understreger dog, at sommerhuse ofte bliver delvist finansieret med friværdi i ens almindelige bolig. Det betyder, at mange sandsynligvis kan nøjes med et realkreditlån og dermed slipper for det dyre boliglån i banken.