Få overblikket: Ugen, der gik, i privatøkonomi

Her er, hvad der er vigtigt at vide om den forgangne uges begivenheder og nyheder inden for privatøkonomi.

2016 var et lukrativt år for boligejere, der kunne sove roligt. Fold sammen
Læs mere

Boligejere tjente 190 kroner pr. nat i 2016

Den gennemsnitlige boligejer tjente ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik ca. 70.000 kroner på at eje sin ejendom gennem 2016. Det svarer til, at man har tjent omkring 190 kroner pr. nat, man har sovet, skriver boligøkonom Mikkel Høegh fra BRF Kredit i en kommentar.

»Havde man i stedet ejet en lejlighed, ville fortjenesten være 150.000 kroner svarende til en indtægt på 410 kroner pr. nat. En indtægt, der for rigtigt mange er et stort supplement til arbejds­indkomsten. Udviklingen i boligformuen har da også ganske stor betydning for udviklingen i privatforbruget,« skriver han.

Nu kan man betale regninger med MobilePay

MobilePay går direkte til angreb på konkurrenten Nets med en ny løsning til abonnementsbetalinger. Løsningen, der blev lanceret torsdag, hedder MobilePay Subscriptions, og den gør det muligt for kunderne at foretage automatiske og gentagne betalinger af abonnementer på blandt andet aviser og mobiltelefoni.

»Løsningen opfylder et stort ønske fra mange privatbrugere og virksomheder om at etablere brugervenlige og transparente abonnementsaftaler. Vejen til kunderne bliver kortere, og betalinger og kommunikation mellem virksomhed og kunder kan foregå i realtid. Det vil styrke kundeoplevelsen markant,« siger Mark Wraa-Hansen, chef for MobilePay i Danske Bank.

Med MobilePays nye abonnements­løsning kan virksomhederne trække penge, uden at kunden behøver at godkende betalingen hver eneste gang. I stedet skal kunden blot godkende abonnementsbetalingen, ligesom når man tegner et avis- eller telefonabonnement på nettet. Herefter vil betalingerne ske automatisk.

Ugens tal: Bilsalget går ned i gear

17.622

nye personbiler blev indregistreret i februar. Det svarer til et fald på 9,6 procent siden januar, oplyser De Danske Bilimportører. »Når man tager højde for normale sæsonudsving, er der tale om et langt mere beskedent fald på 1,8 procent. Faldet skal også ses i lyset af den overordentligt stærke start, vi havde på året, med det højeste antal solgte biler siden maj 1997,« skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, Danske Bank, i en kommentar.

Husk at tjekke dine skattefradrag

13. marts kommer årsopgørelsen fra Skat. For mange danskere betyder det, at man læser et plus- eller et minusbeløb, hvorefter man enten jubler eller ærgrer sig – og ellers ikke gør mere ved det, skriver Ritzau Finans.

Men man risikerer at snyde sig selv for fradrag og penge, hvis ikke man nærlæser sin årsopgørelse, lyder opsangen fra Susanne Arvad, der er uvildig, økonomisk rådgiver og direktør i Arvad Finanshus.

»Mange danskere når desværre kun dertil, hvor de kigger på, om de skal have penge tilbage i skat eller af med nogen penge. Og det er jo lidt ærgerligt, at man ikke tænker på, at skat jo er til forhandling på den måde, at man selv kan være med til at påvirke, hvor meget man skal betale i skat i Danmark – inden for lovens rammer selvfølgelig,« siger Susanne Arvad.

For Skat ved, hvor du bor og arbejder, men ikke nødvendigvis i hvilken afdeling og by og dermed heller ikke, om du måske er berettiget til eksempelvis et kørselsfradrag. Og hvis man ikke selv gør noget, så får man aldrig det fradrag, siger hun.