Få overblikket: Sådan gik ugen i privatøkonomi

Udlejning af danske feriehuse satte rekord i 2016, og så er der ingen opbremsning i boligpriserne, men boligerne er til salg i længere tid.

Foto: Kristian Brasen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

I 2016 blev der foretaget et rekordhøjt antal overnatninger i lejede danske feriehuse, og det kan vi i høj grad takke tyske turister for.

18,8 millioner overnatninger blev det til, og heraf står tyskerne for næsten to tredjedele, nemlig 12,1 millioner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik over feriehusudlejningen i 2016. Der er tale om en fremgang i forhold til 2015 på 7,8 procent, og samtidig overgår 2016 det hidtidige rekordår fra 1993, hvor der var 17,4 millioner overnatninger.

Rekorden skyldes især en stor fremgang på 9,7 procent eller 1,1 mio. overnatninger i forhold til 2015 fra de tyske turister, men også danskerne selv foretog flere overnatninger i feriehuse i 2016 end i 2015. Det skete i alt 4,6 millioner gange, hvilket er en fremgang på fem procent eller 215.000 overnatninger i forhold til 2015.

Der er endda allerede tegn på, at 2017 bliver endnu bedre end 2016. Ved udgangen af december måned var der booket 203.100 husuger for det kommende år, hvilket er en fremgang på 12 procent i forhold til samme tidspunkt i 2015.

Dansk Industri påpeger over for Ritzau, at der er potentiale for et endnu større rykind af tyskere. Således er vi fortsat omkring tre millioner overnatninger bagud sammenlignet med antallet af tyske overnattende i begyndelsen af 1990erne.

»Vi skal blive langt bedre til at sælge Danmark til tyskerne. Eksempelvis har vi ikke særlig godt fat i borgerne i Nordrhein-Westfalen, som er Tysklands folkerigeste delstat. Tyskere fra Nordrhein-Westfalen kører gerne op til den tyske Østersø- og Nordsøkyst, men stopper desværre inden den dansk-tyske grænse,« siger fagleder Sune K. Jensen fra Dansk Industri til Ritzau.

Ifølge Danmarks Statistik er særligt feriehusene ved landets kyster, især Vesterhavet, et af de helt store trækplastre for turisme i Danmark. Tallene viser i øvrigt, at juli og august er de suverænt mest populære måneder.

Der var 4,2 millioner overnatninger i juli og 3,5 millioner overnatninger i august.

Højesteret-OK til stor forskel i grundskyld

En grundejer fra Gentofte har tabt en retssag, som hun havde anlagt mod Skatteministeriet.

Hun var utilfreds med at skulle af med næsten 60.000 kr. i grundskyld, mens naboer i næsten ens ejendomme kunne nøjes med at betale 30.000 kr.

Grundejeren argumenterede for, at hendes grundværdi skulle ansættes med 2001 som basisår ligesom de omkringliggende boliger, men da der i hendes tilfælde er tale om ansættelse af grundværdien for en ny ejendom efter udstykning, slog Højesteret fast, at 2009 skal anvendes som basisår ved fastsættelsen af grundskatteloftet.

Ingen opbremsning i boligpriserne...

Priserne på villaer og rækkehuse faldt en smule i januar, men ifølge Nykredit bør danske boligejere ikke være bekymrede for en decideret opbremsning i pris­udviklingen.

Således er det ganske normalt, at prisudviklingen dæmpes lidt i årets mørke måneder, og renses prisudviklingen for dette sæsonmønster forvandles det mindre fald til en mindre stigning på 0,1 procent.

Imens er der fortsat større prisstigninger på ejerlejligheder, som steg med 0,9 procent eller 1,2 korrigeret for sæson. Her betyder studiestart noget mere end vejret for købelysten, siger Nykredit.

Ifølge Nykredits boligmarkedsanalytiker Jacob Isaksen er det svært at få øje på, hvad der skulle få boligpriserne til at bremse op. Beskæftigelsen stiger i største­delen af landet.

Renteniveauet er fortsat lavt, og boligejernes forventninger til huspriserne er i top. Samtidig stiger boligpriserne i størstedelen af landets kommuner, hvilket får optimismen til at sprede sig ud i landet. Derfor ser Nykredit positivt på udsigterne i 2017.

Ugens tal: Færre huse til salg i Danmark

34.944 huse havde danske boligkøbere at vælge mellem i januar. Dermed er antallet af huse udbudt til salg i Danmark reduceret med 1.164 over det seneste år, hvilket primært skyldes udviklingen vest for Storebælt. På Sjælland er det kun i København by og i det vest- og sydsjællandske område, at udbuddet er lavere end for et år siden.

... dog tager det længere tid at sælge en bolig

Om priserne er nået for højt op, eller om interressen blot er dalet en smule, er ikke til at sige. Men i hvert fald viser nye tal fra realkreditsektorens brancheorganisation, FinansDanmark, at liggetiderne på boliger til salg er blevet forøget en smule. Det tager således i gennemsnit 283 dage at sælge et parcelhus, hvilket er fire dage mere end sidste år. Skal man sælge en lejlighed, tager det gennemsnitligt 158 dage, mens sommerhuse tager hele 441 dage i gennemsnit at sælge.

Tallene dækker naturligvis over store regionale forskelle. Eksempelvis tager det nu ti dage ekstra at sælge en lejlighed i København eller på Frederiksberg sammenlignet med januar 2016. Den mest omsættelige vare på boligmarkedet er dog stadigvæk en Frederiksberglejlighed, der i gennemsnit tager 91 dage at sælge.

Sammenligner man lejligheder i København og Aarhus, omsættes lejligheder i Aarhus i snit på 113 dage, mens det tager 121 dage i København. De mindst omsættelige boliger er sommerhuse på Bornholm, der i gennemsnit tager hele 581 dage at sælge.