Få overblikket: Her bor de dårlige betalere

Antallet af dårlige betalere stiger, men den samlede gæld bliver mindre, viser nye tal fra RKI Experian. Få et overblik over, hvem der er den typiske dårlige betaler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de tunge indikatorer for sundhedstilstanden i danskernes privatøkonomi har netop set dagens lys.

RKI Experian har i dag offentliggjort den halvårlige statistik fra registreret, der kan fremkalde koldsveden hos selv den mest hærdede person: Registret over dårlige betalere.

Og lad os bare slå fast med det samme: Der er stadig en pæn stor mængde misligholdt gæld hos de 5,1 procent af danskerne, der er registreret i RKI. Der er dog grund til at besynge et lille lyspunkt, før vi for alvor dykker ned i de mere dystre sider af danskernes økonomiske situation.

For overordnet set høvles der gæld af. Den samlede gældsbyrde blandt de registrerede dårligere betalere faldt i fjor. I 2014 var skyldte de samlet 17,3 mia. kroner. Her i 2015 lander tallet på 16,5 mia. kroner.

Her er kommunerne med den største andel af gældsplagede danskere

(Jo mere rødt, desto højere andel af dårlige betalere)

Flere registrerede

Men så er der heller ikke flere lyspunkter set i det overordnede perspektiv. Antallet af registrerede, der popper op ved en søgning i registret, er nemlig vokset. 203 personer flere end i fjor må i dag se sig stemplet som dårlige betalere. Og her er udviklingen faktisk vendt i en negativ retning. De seneste to år er der ellers sket et fald i antallet af danskere i RKI.

Experian-direktør Jens Hjortflod er nu spændt på, hvordan opsvinget, som der er stadig flere tegn på, kommer til at påvirke gældsafviklingen.

»Vi skal huske, at vejen til RKI er lang og brolagt med opfordringer til at indfri gælde. Omvendt er vejen ud kort. Når gælden er betalt, slettes mand,« siger han og kommer også med en fyndig opfordring.

»Gæld må bekæmpes med åben pande.«

De unge må lide

Dagens opgørelse giver også et billede af, hvilke aldersgrupper der typisk havner i RKI. Og springet fra at befinde sig under sine forældres trygge økonomiske vinger til at bevæge sig selvstændigt ud på de økonomiske vilde vover, får tilsyneladende mange til at falde lige lukt i gældsfælden.

De helt unge 18-20-årige er fortsat registreret med omkring 5.000 tilfælde - hvilket svarer til 2 procent af dem. Men springet ind i 20'erne gør ikke situationen lettere. Der er 50.000 dårligere betalere blandt de 21-30-årige.

Den største repræsentation ser man dog blandt de 41-50-årige, hvor der er omkring 60.000 registrerede, hvilket svarer til 7,4 procent af aldersgruppen.

Ifølge Experian-direktør Jesper Hjortflod skal forklaringen findes i nogle af de makroøkonomiske faktorer, der har påvirket danskerne i de senere år.

»Krisen har været hård ved dem, der har haft meget at miste, og det er nærliggende at tro, at arbejdsløshed, skilsmisse og boligboble har spillet en rolle,« siger han.

Stor landsforskelle

Der er også store grafiske variationer i fordelingen af de dårlige betalere. I Region Midtjylland er der mest styr på at balancere indtægter og udgifter. Here er kun 4,2 procent af befolkningen i RKI. I Region Sjælland gælder det for 6,52 procent af befolkningen.

Zoomer man helt ind på kommuneniveau er forskellene endnu større. I Lolland Kommune er flere end hver tiende voksne registreret i RKI og tallet er vokset med 0,24 procentpoint i forhold til i fjor. At den triste udvikling kan vende, er Ishøj Kommune et bevis på. Her er andelen af dårlige betalere gået fra 9,14 procent i 2014 til 8,74 i år.