Få det ugentlige overblik over de vigtigste privatøkonomiske nyheder

Boligpriserne kender kun én vej, opad, både i København og i Oslo, og bølgerne går højt på den internationale scene.

Nybyggerier i København. Her er det lejligheder i Sydhavnen. Havneholmen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To temaer har domineret ugens nyheder med betydning for privatøkonomien. Det ene er en gammel traver, mens det andet er nyt og med uforudsigelige konsekvenser.

Den gamle traver er boligpriserne, og ugen bød på en ny prognose fra landets største realkreditinstitut for, hvordan de vil udvikle sig i 2017.

Opmærksomheden samler sig i høj grad om hovedstadsområdet, og Nykredit forventer, at lejlighedspriserne her vil fortsætte de senere års kurs opad.

De er i forvejen steget med omkring ti procent om året over de seneste fire år, og nu forventer Nykredit, at de lægger yderligere 7,8 procent til i år. Det skyldes ifølge Nykredit, at landets økonomi generelt er i fin form, og derfor frygter Nykredit ikke en bolig­boble.

Laudrup i Top 5

Når lejlighederne stiger, smitter det af på husene, når danskere skal bruge mere plads eller får lyst til at få egen grund under fødderne. Derfor tror Nykredits boliganalytiker, Jacob Isaksen, at huspriserne i København og omegn i år vil opleve nogle af de største stigninger i landet på mellem 4,2 og 4,8 procent.

En af dem, der har nydt godt af prisstigninger i hovedstadsområdet, er fodboldtræner Michael Laudrup , som i sidste uge fandt en køber til sin liebhavervilla i Vedbæk nord for København.

Boligportalen Boliga kunne oplyse prisen på baggrund af det endelige skøde til at være 34 millioner kroner for de 426 kvadratmeter. Det er fem millioner kroner under den seneste udbudspris, men gør stadig Vedbæk-villaen til en af de fem dyreste solgte boliger i 2016-2017.

De nye og uforudsigelige nyheder er dels Englands varslede hårde afsked med EU, dels Donald Trumps økonomiske politik, der begge kan få konsekvenser for husholdningerne. Mere om det længere nede på denne side.

Norske lejlighedspriser stikker af

Priserne på lejligheder i Oslo har tilsyneladende ikke noget loft. Ifølge E24.no er en lejlighed på kun 16 kvadratmeter netop blevet solgt for 2,8 millioner norske kroner – svarende til næsten 2,3 millioner danske kroner. Men så ligger lejligheden også i det attraktive boligkvarter Major­stuen.

Mæglerne i byen melder udsolgt på trods af en prisstigning i 2016 på godt 20 procent, og at den norske regering netop har strammet lånereglerne.

Nu kan nordmændene ikke længere låne mere end fem gange deres bruttoindkomst, ligesom man i Norges hovedstad kun kan belåne en bolig med 60 procent af købesummen.

Kritik af danske pensionspenge i besatte områder

Danske pensionsopsparinger er investeret i virksomheder i de omstridte palæstinensiske områder i Israel. Det samme er kommunale midler og investeringsforeninger, påviser research­centeret DanWatch i en ny rapport.

Investeringerne møder kritik fra blandt andre Hugh Lovatt, der er specialist i konflikten mellem Israel og Palæstina ved tænke­tanken European Council.

Han mener, at europæiske investorer er med til at under­minere en løsning med to stater og dermed EUs erklærede politik i området, når de finansierer bosættelser og andre aktiviteter på besat område.

DanWatch har sat 34 navne på listen, og i alt har ti store pensionskasser investeret knap to milliarder kroner.

Den største investor er Sampension med 400 millioner kroner, som skriver til Danwatch, at pensionsselskabet generelt følger anbefalinger fra det danske udenrigsministerium og EU. Desuden forsøger Sampension at undgå virksomheder med aktiviteter i områder, der forvaltes i strid med beslutninger, der har flertal i FNs Generalforsamling.

Theresa og Trump skvulper med økonomien

De store bølgeskvulp i økonomierne kommer i disse dage fra henholdsvis USA og Storbritannien. Englands premierminister, Theresa May, har slået fast, at England forlader EU fuldt og helt, og i går tiltrådte Donald Trump som USAs præsident.

Begge dele har følger for din privatøkonomi. Donald Trumps planer om at stimulere den amerikanske økonomi har allerede fået aktiekurser til at stige, og det kommer formentlig de fleste pensionskunder til gode.

Modsat kan Donald Trumps stimulans af økonomien fremrykke den forventede stigning i de lange renter, som kan betyde et farvel til de rekordlave renter på 30-årige realkreditlån.

Englands smæk med døren til EU kan presse både britiske aktier og aktier i danske firmaer med samhandel med England.

Men ifølge analysechef Jacob Pedersen i Sydbank trækker Englands EU-afsked i begge retninger: Det kan give plus på omkostningssiden, fordi det britiske pund er faldet, og modvind på indtægtssiden, fordi det svækkede pund rammer briternes købekraft,« siger han til penge.dk.

Ugens tal: Københavnske familiers indkomst


590.457 kr. var en københavnsk families gennemsnitlige indkomst i 2015. Det er en stigning på 3,2 procent i 2015. På landsplan steg indkomsterne med tre procent til 504.802 kr. Kilde: Danmarks Statistik