Få 4.500 kroner for flyforsinkelsen

Hvis du har været en tur i udlandet, og dit fly var forsinket, så sørg for at søge om kompensation – der kan være mange tusinde kroner at hente. Flyselskaberne forsøger dog ofte at slippe udenom.

Hvis du har oplevet en flyforsinkelse på mere end tre timer inden for de seneste tre år, har du muligvis mellem 1.875 og 4.500 kr. til gode hos flyselskabet. ?Arkivfoto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dødssygt at være spærret inde i en lufthavn i timevis eller komme et døgn senere frem, fordi flyet er forsinket, aflyst eller overbooket. Til gengæld kan det udløse et pænt tilskud til rejsen, da man ofte har ret til en kompensation fra flyselskabet. Man skal bare selv gøre krav på pengene, hvilket en del ikke er klar over eller orker. Det kan nemlig være en omstændelig proces, medmindre man allierer sig med et af de firmaer, der har specialiseret sig i at hjælpe flypassagerer med at få kompensation.

Det gjorde min kæreste og jeg efter en ferie i Thailand i december 2013, da vi blev over 22 timer forsinket. Flyet var på grund af en teknisk fejl strandet i Mexico, hvor omkring 300 chartergæster ventede på at komme hjem. Nu er et forlænget ophold i Thailand ikke i sig selv verdens undergang. Men det endte med at være en lang og belastende venten, da rejsebureauet ikke gav klar besked og bare udsatte afgangstidspunktet igen og igen.

Vi blev heller ikke oplyst om muligheden for at få et økonomisk plaster på såret. Nogle dage efter hjemkomsten modtog vi dog en mail fra rejsebureauet med en undskyldning for forsinkelsen. Her fremgik det, at man ikke automatisk ville få kompensation.

»Ønsker I at rette krav i henhold til EU Forordningen 261/2004 – passagerrettigheder, skal vi venligst gøre opmærksom på, at dette krav skal rettes direkte til flyselskabet,« stod der uden nærmere information om, hvordan man gør, eller hvad ens rettigheder er.

Vi var heldigvis bekendte med reglerne og fik sendt et krav af sted til TUIfly Nordic på 4.500 kr. i kompensation pr. person, hvilket er standardbeløbet for forsinkelser på over tre timer ved oversøiske flyvninger. Det blev afvist med henvisning til, at forsinkelsen skyldtes »usædvanlige omstændigheder«, hvilket selskaberne ofte forsøger at dække sig ind under.

Svært at hive penge ud af flyselskaberne

Gider man at tage kampen, er næste skridt at klage til Trafikstyrelsen. Men selv hvis man får medhold, er det ikke ensbetydende med, at man får sine penge, da mange selskaber ikke retter sig efter det. Så er eneste mulighed at gå rettens vej.

Heldigvis er der hjælp at hente hos firmaer som Flyforsinkelser.dk og Airhelp.dk. Typisk tager de omkring 25 pct. af kompensationen, hvis man vinder. Ellers er det gratis.

Vi overlod bøvlet til Flyforsinkelser.dk, som indledte en retssag mod TUIfly Nordic på vegne af flere klienter, der var med vores fly. I januar fik vi besked om, at Flyforsinkelser.dk havde vundet. Men TUI nægtede at udbetale kompensation til andre end den klient, der fik sin sag prøvet i retten. Det betyder, at Flyforsinkelser.dk skal stævne TUI i hver enkelt sag fra den pågældende flyafgang. Så om vi får pengene, er stadig uvist, men det tegner lovende.

Man kan søge kompensation tre år tilbage i tiden for aflysninger og forsinkelser på mere end tre timer. Ifølge Airhelp.dk har danskerne over en milliard kroner til gode hos flyselskaberne.