Europæisk rente falder - danske renter stiger

De danske fleksrenter stiger og aktierne falder i skuffelse over, at ECB-chef Mario Draghi ikke skovlede mere kul på det europæiske lokomotiv.

Foto: DANIEL ROLAND.
Læs mere
Fold sammen

Den Europæiske Centralbank ECB sænkede ganske vist renten og forlængede sit opkøbsprogram for at holde renten nede på dagens møde i bankens ledelse. Men de finansielle markeder havde tydeligvis sat næsen op efter mere, hvis man skal dømme efter reaktionerne både fleksrenten og aktiekurserne. Renten stiger, mens aktiekurserne falder - både i Danmark og i resten af Europa.

Især faldet i fleksrenterne overrasker, da de normalt falder i takt med centralbankernes renter.

»Normalt presser en rentesænkning de korte danske renter ned, men eftersom ECB længe har indikeret, at rentesænkningen var på vej, havde investorerne allerede gjort regning uden vært, og sendt renterne ned for flere uger siden. Faktisk havde de taget så meget forskud på glæderne, at de havde forventet en rentesænkning på 0,2 procentpoint, og på den baggrund havde dagens rentesænkning den stik modsatte effekt, af det man skulle tro. Den fik de korte danske boligrenter til at stige,« skriver chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Dagens udmelding fra ECB fik desuden euroen til at stige kraftigt over for en række andre valutaer, hvilket gør det dyrere for lande uden for eurozonen at importere varerne fra zonens lande. Sammen med stigningen i renterne har tiltagene dermed - i hvert fald umiddelbart - haft den modsatte effekt af den ønskede. En rentestigning hæmmer forbruget, og en valutakursstigning hæmmer eksporten.