EU-krav rammer fire millioner danske pensioner

Finanstilsynet vil markant skærpe kravene til, hvor store tab de danske pensions- og forsikringsselskaber skal kunne tåle at tabe uden at komme under skærpet tilsyn. Det kan presse de svageste pensionskasser.

EU-forslaget vil påvirke knap fire mio. danskere, der har en pensionsordning med en rentegaranti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet er i øjeblikket i gang med markant at skærpe kravene til, hvor store tab de danske pensions- og forsikringsselskaber skal være i stand til at klare.

Fremover skal de ifølge udkastet til en ny solvens-bekendtgørelse kunne håndtere, at renten, aktierne og ejendomspriser udvikler sig langt mere negativt, end de i dag behøver.

Det er den første markante stramning af reglerne i den finansielle sektor, siden finanskrisen satte ind.

Konsekvensen kan blive, at nogle pensionskasser kan komme under skærpet tilsyn allerede i begyndelsen af næste år, og at mange andre bliver nødt til at holde kraftigt igen med at investere i blandt andet aktier og ejendomme, som ganske vist giver det bedste langsigtede afkast, men til gengæld svinger mere i pris, og derfor er mere risikable.

»Der er ingen tvivl om, at det er en stramning. Formålet med vores krav er, at der er et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau for, at kunderne får de pensioner, de har krav på,« siger chefen for Finanstilsynets pensions- og forsikringskontor, Per Plougmand Bærtelsen.

EU-krav fra 2012

Forslaget er endnu ikke sendt i høring, men der er nok ikke så meget at rafle om, for der er reelt tale om en tilpasning til nye EU-krav, som træder i kraft i 2012. Men det betyder ikke, at forslaget ikke får en effekt.

»Hvis man stiller større krav til selskabernes kapitalstyrke, så vil man i sektoren alt andet lige vælge at købe færre risikoaktiver,« konstaterer direktør Lars Thykier fra den store forsikringskoncern Topdanmark.

Forslaget vil påvirke de knap fire mio. danskere, der i dag har en pensionsordning med en rentegaranti, men til gengæld ikke dem der har en pensionsordning, hvor de får markedsafkastet, og dermed selv bærer risikoen, hvis deres investeringer falder i værdi.

»Dette er et blandt flere elementer, som vil drive kunderne mod markedsrenteprodukter uden rentegaranti. Og det er beklageligt, for vi mærker klart, at mange kunder er glade for den kollektive og solidariske udligning, der er i gennemsnitsrentemiljøet, men man kan regulatorisk gøre det så svært for selskaberne, at det bliver svært at tilbyde kunderne et produkt, som de ellers gerne vil have,« siger Topdanmarks Lars Thykier.

Flere i risiko-gruppen

I branchen tales der også i krogene om, at de nye regler kan sætte flere pensionskasser i rødt lys. Det betyder normalt, at de ikke aktivt må øge deres risiko, og at de bliver fulgt tæt af Finanstilsynet. Ingen vil dog sætte navn på, hvem der er i farezonen, men de svageste er de 37 firmapensionskasser. Blandt andre Danica og PFA afviser blankt, at de kan blive ramt af de nye regler.

»Vi har gennem længere tid været i dialog med Finanstilsynet, fordi der kommer nye fælles EU-krav til pensions- og forsikringsselskabernes kapital fra 2012,« siger underdirektør Peter Skjødt fra Forsikring & Pension, der fortsætter:

»Vi kan ikke afvise, at strammere krav vil kunne mærkes af nogle selskaber, men det er svært at vurdere, fordi det blandt andet vil afhænge af, hvordan Finanstilsynet vil reagere i forhold til de reviderede regler. Men vi forventer da, Finanstilsynet vil administrere reglerne, så der bliver en proces frem mod 2012 til at tilpasse sig og indrette sig på de nye regler.«

Reglerne skal ændres, fordi det røde lys ganske enkelt ikke er skrapt nok. De nye EU-krav går blandt andet ud på, at den statistiske risiko, for at et pensionsselskab går ned, er på 0,5 pct., eller sagt på en anden måde: I princippet må en pensionskasse kun komme ud over kanten en gang i løbet af 200 år.

I dag er grænsen for at komme i rødt lys, at et selskab ikke har råd til, at aktier falder med 12 pct., ejendomme med 8 pct. og renten ændres med 0,7 pct. Finanstilsynet vil nu have, at selskaberne kan håndtere aktiefald på 32 pct., ejendomsfald på 20 pct. og renteændringer på 1,25 pct.

Og det er store tal, der er tale om. Ifølge beregninger foretaget af Finanstilsynet skulle de danske pensions- og forsikringsselskaber have råd til at tabe 50,7 milliarder kr. på deres aktie-, ejendoms og valutainvesteringer ved udgangen af 2008.

Beregninger foretaget af Berlingske Business viser, at det tal vil være 103 milliarder kr., hvis det nye rødt-lys scenarie bliver indført. Dertil kommer, at selskaberne under de eksisterende regler vil have råd til at tabe knap 37 milliarder kr., hvis renten stiger med 0,7 pct.

Det tal vil nok også blive væsentligt højere, hvis rødt-lys grænsen hæves til 1,25 pct., men det er umuligt at beregne, hvor stor stigningen vil være.

Faktisk er reglerne skrappere end det tidligere gule lys, der blev sløjfet under efterårets finanskrise. Tal fra Finanstilsynet viser, at i hvert fald fem ud af 32 firmapensionskasser, tre ud af 58 pensionskasser og -selskaber og fire ud af 112 forsikringsselskaber ved udgangen af juni sidste år ville være i problemer under de nye regler.

Per Plougmand Bærtelsen fra Finanstilsynet understreger dog, at en pensionskasse ikke er insolvent, selv om den kommer i rødt lys.

»Hvad der sker, hvis et selskab kommer i rødt scenarie, vil altid bero på en konkret vurdering, men typisk vil vi følge selskabet en del tættere, og selskabet må ikke aktivt øge sin risiko,« siger han.