EU-krav kan gøre boliglån dyrere

Reglerne for banker og realkredit bliver strammet, og det kan medføre højere priser på boliglån og bankydelser.

Hvis kravene til banker og realkredit vokser, er der kun én part til at betale, og det er kunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske boligejere risikerer at skulle betale mere i bidrag på deres boliglån fremover. Årsagen er, at Europa-Kommissionen står klart med et forslag, der vil øge både bankernes og realkredittens kapitalkrav, hvis de yder boliglån som er større end 40 procent af boligens værdi.

Formålet er at tvinge den finansielle sektor til at polstre sig bedre rent økonomisk og dæmpe lysten til at låne store summer hos forbrugerne, så en ny boligboble undgås.

Læs også: Laveste fleksrente nogensinde

Europa-Kommissionen anfører i et dokument, som omtaler de nye regler, at boligmarkedet har været selve »hjertet i den aktuelle krise,« og at de meget store prisstigninger der blev set frem til i starten af 2007 i mange lande, har bidraget til at skabe massive problemer i den finansielle sektor. Derfor vil de nu øge kapitalkravet til boliglån, som overstiger 40 procent af boligens værdi. 

»Det vil gøre det dyrere, at yde lån fra 40 til 80 procent af handelsprisen, og der er kun én til at betale den regning, og det er kunderne,« siger Karsten Beltoft, der er direktør for Realkreditforeningen.

Han understreger dog, at det kun er banker og realkredit, som ikke benytter individuelle og egne metoder til at beregne deres risiko, der rammes af de nye og strammere regler. Det er derfor formentlig især mindre pengeinstitutter herhjemme, som påvirkes, når det gælder boliglån.

»De fleste herhjemme bruger interne modeller, så det er ikke vores vurdering, at dette umiddelbart får konsekvenser for dansk realkredit. Men der er en fare og risiko for, at det sker, og dermed også for, at det presser bidragene op,« siger Karsten Beltoft.

Flere krav på vej

Vicedirektør Klaus Willerslev-Olsen fra Finansrådet tilføjer, at der er flere krav på vej fra EU, som vil øge bankernes kapitalkrav.

»Øgede kapitalkrav til boliglån et bare et af dem. Det kan muligvis føre til højere priser på eksempelvis bankernes prioritetslån. Det afhænger dog af konkurrencen, om priserne kan sættes op. Men på masser af områder er der krav om stramninger, så bankerne skal have mere kapital end før,« siger Klaus Willerslev-Olsen.

Han tilføjer, at større krav til kapital er en ekstra omkostning, som skal betales. Den går i første omgang ud over aktionærerne, og reducerer værdien af bankaktier, hvilket allerede er set i betydeligt omfang.

»I anden omgang vil bankerne søge at begrænse deres omkostninger eller i den udstrækning det er muligt, at overvælte de øgede kapitalomkostninger på kunderne ved at sætte prisen op,« siger Klaus Willerslev-Olsen.

Ind til videre er der dog alene tale om et forslag fra Europa-Kommissionen, der har været til høring i offentligheden. Om stramningen gennemføres i den anførte form, er ikke sikkert.

Typisk betales der på et boliglån i dag 0,5 procent i bidrag til realkreditten. Det svarer til 5.000 kroner for et lån til én million kroner. De fleste steder er der dog et eller flere knæk, sådan at man betaler lidt mindre i bidrag for den mest sikre del af lånet og mere for den mest farlige op til 80 procent af handelsprisen.

Vicedirektør Jan Knøsgaard fra Realkreditrådet afviser, at der skulle komme krav på vej fra EU om, at lånegrænsen på de 80 procent skulle blive sænket.

»Det har jeg ikke hørt om. Det er næppe tilfældet,« siger han.

Læs også: Flekslånere risikerer skattesmæk