EU-kommissær beroliger om dansk realkredits fremtid

Danske realkreditlån risikerer at blive dyrere, hvis nye krav ikke tager hensyn til Danmarks særlige system.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bekymringstermometeret for dansk realkredits fremtid er faldet et par grader torsdag aften.

Finansminister Kristian Jensen (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har nemlig holdt et møde med EU's kommissær for finansiel stabilitet, Valdis Dombrovskis.

Og han har været lydhør over for de danske bekymringer, oplyser Kristian Jensen efter mødet.

- Dansk realkredit er helt unikt. Det er et system, de andre lande ikke kender. Så når der er forandringer i kapitalkravene, er der ikke andre end Danmark til at kæmpe for, at man får tænkt det danske realkreditsystem ind.

- Det har vi haft en rigtig god snak om, og vi har også fået nogle klare tilsagn om, at nogle af de bekymringer, vi har fra dansk side, vil han også tage med videre, siger han.

Politikernes bekymringer handler om skærpede krav til finansielle institutioners kapital. Skal institutionerne have flere penge på kistebunden, bliver det i sidste ende dyrere for kunderne, lyder argumentet.

Det var blandt andet skærpede kapitalkrav, Nykredit begrundede det med, da koncernen sidste år under stor debat hævede de bidragssatser, kunderne betaler.

De internationale regler bliver udformet af den såkaldte Basel-Komité, hvor Danmark ikke sidder med. EU-Kommissionen er kun observatør, mens det med Kristian Jensens ord er "de gamle stærke lande", der bestemmer.

- Derfor skal vi vedblive med at være bekymrede, indtil der er en afklaring, siger finansministeren.

Hvornår er reglerne klar?

- De er klar, når landene er enige. Der er stor forskel på, hvad landene lægger vægt på. Den nye amerikanske administration skal på plads. De skal finde ud af, om de er enige med den tidligere amerikanske administration.

Vil det sige, at det lige nu er Donald Trump, der sidder med dansk realkredit i sine hænder?

- Heldigvis sidder Trump ikke med det alene. Men USA har en stærk stemme ved det bord. Det samme har Japan, Frankrig og Storbritannien. Der er mange stærke lande, der skal være enige, før Basel kan flytte sig.