Erhvervsministerens nye prisportal for boliglån har fået en hård modtagelse af både eksperter og Forbrugerrådet Tænk.

Boligskatten, udlejning gennem Airbnb, Nykredits bidragssatser og Erhvervsministerens nye prisportal for boliglån pægede ugens privatøkonomiske historier

For en uge siden lancerede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) en ny og længe ventet prisportal for boliglån. Formålet er at gøre det nemmere og mere overskueligt for boligejere at sammenligne de forskellige udbyderes lån og på den måde øge konkurrencen på realkreditmarkedet.

Men prisportalen Tjek boliglån har fået en hård modtagelse. Både Forbrugerrådet Tænk og bankekspert John Norden fra Mybanker.dk påpeger, at det langtfra er nok til at sætte skub i konkurrencen.

»Forbrugerne skal kunne reagere, hvis konkurrencen skal fungere. Man skal altså kunne handle på det, hvis man kan få et bedre tilbud,« sagde seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk mandag til Berlingske Business.

Han mener, at politikerne bør gøre noget ved de høje omkostninger, der er ved at skifte realkreditselskab, hvis de for alvor ønsker at skubbe til konkurrencen i en sektor, der har været i strid modvind det seneste år på grund af hastigt stigende gebyrer – de såkaldte bidragssatser.

Samtidig er det kommet frem, at den er fyldt med fejlagtige og mangelfulde oplysninger om den reelle pris på boliglån – på trods af at portalen har været flere år undervejs og har både Erhvervsministeriet og Finans­tilsynet i ryggen, skriver Finans­watch.dk.

»Der er stadigvæk fejl. Hvis man ser grundigt efter, er der stadig nogle ting, der kan undre, og det er man nødt til at kigge på. Det, vi ser nu, er et første bud, men jeg er helt sikker på, at kvaliteten på portalen vil stige, når man har haft lejlighed til at se mere på tallene,« siger Mikkel Høegh, boligøkonomi i BRF Kredit i Finans­watch.dk.

I pressemeddelelsen fremgår det da også, at der i første udgave af Tjek Boliglån kun indgår priser på lån ydet i oktober 2016, men at mængden af lån fremover vil vokse og blive opdateret hvert kvartal. Mybanker.dk-stifter John Norden påpeger, at portalen derfor ikke nødvendigvis giver et retvisende billede af, hvor man får det bedste lån her og nu.

»Det er bedre end ingenting, men jeg anerkender også problemstillingerne ved at lave sådan en portal,« siger John Norden.

ARKIVFOTO: IRIS Fold sammen
Læs mere

København vil indføre loft for udlejning gennem Airbnb

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil indføre et loft på 60 dages udlejning om året via udlejningsportalen Airbnb.

Dermed kan København være på vej i flere andre storbyers fodspor og sætte en begrænsning på, hvor mange dage en bolig kan lejes ud årligt via Airbnb. Det skriver DR P4 København.

Hollands hovedstad, Amsterdam, har netop indført et loft på 60 dages leje pr. år. Og det er en løsning, der vil være god at få i København, mener Frank Jensen.

Også London, New York, Berlin og Paris er blandt de storbyer, som har introduceret lofter for det antal dage, en bolig må udlejes.

Debat om boligskat preller af på danskerne

De fleste danskere er ligeglade med boligskatten. I en rundspørge, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, afviser 74 procent, at usikkerheden om fremtidens boligbeskatning påvirker deres beslutninger og adfærd om deres boligsituation. Kun 15 procent angiver, at usikkerheden påvirker dem, og knap halvdelen af dem har udskudt en bolighandel.

Det nikker ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen fra Home genkendende til. I sin daglige omgang med kunder oplever hun, at det kun er ved handler med de dyreste boliger på mindst seks millioner kroner, at skatten bliver en bekymring.

»På de dyre boliger er der tilbageholdenhed. Da de kom med den nye plan, og den blev offentliggjort, kunne folk forholde sig til det og forstå det. Men i takt med at det bliver udskudt, så kommer der lidt træthed i systemet. I det billigere segment er det ikke et emne. Der er tillid til, at boligskatterne på almindelige boliger omfatter så stor en del af befolkningen, at folk ikke anser det for at være en risiko, at skatterne stiger,« siger Lone Bøgh Henriksen.

Foto: Torben Christensen.

Nykredit i nyt stormvejr om bidragssatser

Realkreditgiganten Nykredit, der også ejer Totalkredit, er havnet i et nyt stormvejr om de bidragsforhøjelser, der blev varslet i februar og indført i juli 2016. Dengang rasede kunderne over, at de stigende bidrag bl.a. blev begrundet med fremtidige kapitalkrav fra den magtfulde Basel-komité. Nu er de såkaldte Basel IV-krav blevet udskudt på ubestemt tid. I den forbindelse har Nykredit meldt ud, at sidste års prisstigninger »først og fremmest var begrundet i de allerede vedtagne regler«.

Det kommer bag på en række kunder, som Berlingske Business har været i kontakt med, da de har modtaget breve fra Totalkredit, hvor der netop henvises til de fremtidige krav som begrundelse.

I foreningen Fair Bidragssats beskylder man sågar Nykredit for at lyve og kalder det en kovending. Også Forbrugerrådet Tænk har rettet en skarp kritik mod Ny­kredit, der ifølge seniorøkonom Morten Bruun Pedersen har været alt for sløret i kommunikationen til kunderne og omverden. Selv erkender Nykredit, at der er behov for at »se indad, smøge ærmerne op og arbejde endnu hårdere«.

Ugens tal: 100.000

Lånetilbud gav realkreditinstitutterne i 2016. Det viser en ny opgørelse fra FinansDanmark. Der blev givet 50 procent flere lånetilbud i andet halvår end i første halvår af 2016.