Erhvervsminister bløder op på nye regler for boliglån

Brian Mikkelsen har besluttet af indføre nye begrænsninger for realkreditlån gradvist, så de ikke slår fuldt igennem på mandag som planlagt.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kritik af nye regler for realkreditlån i hovedstadsområdet og Aarhus trækker erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i bremsen. Han har besluttet, at reglerne indføres gradvist over en længere periode.

»Jeg har noteret mig, at der har været bekymring for, om styresignalet virker hårdere end tilsigtet. Intentionen er ikke, at der skal komme en opbremsning på boligmarkedet, men forhindre en overophedning,« siger Brian Mikkelsen.

Han fastslår samtidig, at han ikke mener, boligmarkedet er overophedet lige nu, men at indgrebet snarere skal ses som et præventivt indgreb.

»Jeg mener ikke, det er overophedet nu, men jeg vil gerne undgå, at det bliver det. Vi skal have taget toppen af udviklingen,« siger han.

Hele processen er også gået meget stærkt. Finanstilsynet udsendte først retningslinjerne for en uge siden, hvilket har tvunget realkreditselskaberne til efter eget udsagn at arbejde i døgndrift for at finde ud af, hvordan de skal forvaltes.

I realiteten skal de nye regler mere end halvere den andel af de udstedte realkreditlån i hovedstadsområdet og Aarhus, som har variabel rente, afdragsfrihed og udstedes til boligejere med en gæld, der er mere end fire gange deres årlige indkomst.

Andelen skal falde fra de 35 til 45 procent, som de udgør i øjeblikket, til 15 procent målt i hvert kvartal. Det store spørgsmål for realkreditselskaberne er, hvordan de skal udvælge kunderne.

Det er blandt andet blevet påpeget, at eksempelvis pensionister, der lever af friværdien i deres bolig, får forringet deres muligheder på grund af den typisk relativt lave indkomst som pensionist. På samme måde kan de nye regler gøre det sværere for førstegangskøbere, der typisk er nødt til at låne så meget som muligt for at komme ind på boligmarkedet.

Baggrunden for den nye lånegrænse er frygten for en såkaldt boligboble - at boligpriserne i hovedstadsområdet og Aarhus stiger mere, end den underliggende økonomi kan forklare - og at de blandt andet er drevet op af de meget billige flekslån og afdragsfrihed. Det kan medføre lige så voldsomme prisfald, som det skete under finanskrisen i 2008. Og hvis der er udstedt for mange lån af en type, der indebærer en forøget risiko for realkreditinstituttet, eksempelvis hvis renten på lånet stiger, eller der ikke afbetales på lånet, så kan det falde tilbage på realkreditinstitutterne og rokke ved den finansielle stabilitet i landet.

Derfor er stramningerne på vej - men nu mere gradvist. Brian Mikkelsen har tænkt sig allerede lørdag at mødes med den finansielle brancheorganisation Finans Danmark for at tale om den nye plan for indførelsen af de nye regler.

Ministerens udmelding modtages godt i realkreditsektoren.

»Det er rigtig positivt, at vi nu lige trækker vejret engang og får en dialog om, hvordan vi kan gøre det, så det ikke får så store konsekvenser for kunderne,« siger Peter Smith, adm. direktør i Nordea Kredit.

Han vurderer netop, at førstegangskøbere og pensionister stod til at blive hårdest ramt af den nye lånegrænse.

»Og så skal vi ikke glemme dem, der bruger afdragsfrihed på en god måde til at få den daglige økonomi til at hænge sammen, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed eller andet. Den måde at bruge afdragsfrihed på gør ikke noget ved boligpriserne,« siger han.