Er udlandsdansker omfattet af sygesikring?

Behandling i det danske sundhedsvæsen er som udgangspunkt for personer med bopæl i landet.

Foto: Martin Sylvest. Behandling i det danske sundhedsvæsen er som udgangspunkt for personer med bopæl i landet.
Læs mere
Fold sammen

Spørgsmål?

Jeg er bosiddende i Australien og kommer årligt til Danmark i tre-fire måneder for at arbejde. Arbejdet forgår i Danmark, Sverige, Norge og muligvis Tyskland.

Jeg har ingen bolig i Danmark, jeg bor hos familie under opholdet og er skattepligtig i Australien. Jeg cykler meget og kører også motorcykel. Hvis uheldet skulle ske, er jeg så dækket af dansk sygesikring? Gælder det blå EU-sygesikringskort?

Med venlig hilsen T.

Svar

Du skal ikke være nervøs. Når du er på besøg i Danmark, har du ret til akut behandling på de danske hospitaler. Det samme gælder, hvis Regionen skønner, at det ikke er rimeligt at henvise dig til behandling i Australien, eller hvis du i situationen ikke tåler at blive flyttet til et sygehus i Australien. Akut behandling er endda gratis.

Udgangspunktet er, at du har ret til behandling i Danmark, hvis du har bopæl her i landet. Sundhedsloven definerer det at have bopæl som at have folkeregisteradresse her i Danmark. Eftersom du er skattepligtig i Australien, går jeg ud fra, at du ikke under dine ophold har folkeregisteradresse her i landet. Derudover kan personer, der bor i et andet EU-land også være berettiget til behandling her i landet.

Hvis du er udsendt til et militært hovedkvarter i Danmark, eller hvis du er udsendt af en stat eller en international organisation, vil du efter omstændighederne også være berettiget til sygehusbehandling som bosiddende danskere. Det er således af stor betydning, om man under sit ophold i Danmark har folkeregisteradresse her, men man skal være opmærksom på, at folkeregisterregistreringen kan have konsekvenser på andre områder, eksempelvis skattepligt, og det er derfor måske ikke det mest hensigtsmæssige at gøre.

Med venlig hilsen Jesper Rye Jensen, advokat, www.ForumAdvokater.dk