Er en ny gebyrregn på vej?

Tryg skriver til kunderne i den årlige forsikringsoversigt, hvornår og hvordan de kan ændre og indføre nye gebyrer. Er der nye gebyrer på vej? Nej, siger Tryg. Vi vil bare skabe gennemsigtighed for kunderne.

En lille tier i gebyr hver gang du betaler præmien på en af dine forsikringer via Betalingsservice. Det gælder både indboforsikringen, ulykkesforsikringen og bilforsikringen. Er der andre gebyrer på vej fra Tyrg? Arkivfoto: Dennis Lehmann
Læs mere
Fold sammen

Er der en ny regn af gebyrer på vej fra mit forsikringsselskab Tryg? Sådan kan det næsten lyde i den årlige forsikringsoversigt fra selskabet.

En sådan oversigt udsender forsikringsselskaberne en gang om året, og her kan man så muntre sig med at få styr på, hvordan man er dækket. Hvis man vel at mærke får det gjort.

Jeg tog mig sammen i år og læste det meste af oversigten igennem, og omkring fremtidige betingelser kom der så en lille overraskelse om gebyrer. Det er ikke, fordi Tryg i dag ikke tager gebyrer. Det gør selskabet som de fleste andre forsikringsselskaber i flere forskellige situationer. Nogle af dem er begrundet i afgifter til staten, andre er begrundet i andre forhold. Men i betingelserne for forsikringen har feltet med gebyrerne hidtil været helt tomt.

Det er det bestemt ikke længere.

»Vi er berettiget til at beregne gebyrer til hel eller delvis dækning af omkostningerne ved ...«, og derefter er der opremset en buket situationer, hvor der kan komme gebyrer. Det er blandt andet print og behandling af dokumenter, oversigter og besigtigelser.

Tre årsager til gebyrhop

Herefter kommer Tryg med tre forskellige forhold, der kan begrunde nye gebyrer. Det er omkostninger, forretning og markedsmæssige ting. Og alle gebyrerne kan komme med en måneds varsel.

Det eneste, jeg ikke får at vide, er, om de rent faktisk indfører flere gebyrer, eller om de bare gør klar til at hive dem op af skuffen, hvis det passer. Efter en henvendelse til Trygs presseafdeling skriver selskabet, at den nye bestemmelse ikke vedrører nye gebyrer, men derimod er lavet for at skabe åbenhed for kunderne, så de kan se, hvornår Tryg opkræver gebyrer.

Et nyt gebyr er dog på vej. Tryg vil have kunderne til at bruge digital post, og derfor bliver der et årligt gebyr på 75 kr., hvis man fortsat vil modtage brev. Det lyder som et kendt gebyr fra teleselskaber og andre, når de forsøger at tvinge kunderne til en bestemt adfærd.

Der må være en gebyrgrænse

Gebyrer er irriterende, men er sandsynligvis kommet for at blive, men der må og skal være en grænse. Og er der nogen som helst af de her gebyrer, der er indført for at lave bedre service til kunderne? Det mest bekymrende er, at det for os som kunder er umuligt at gennemskue rimeligheden i gebyrerne, og om Tryg tjener penge på dem på den ene eller anden måde.

Sidstnævnte er ganske forargeligt, hvis det er tilfældet. Tryg skriver, at selskabet uden varsel kan sætte gebyrer ned. Jeg kan kun krydse fingre for, at det kommer til at ske oftere end det modsatte, men det er jo nok desværre bare et håb. Gebyrskruen er for længst sat i gang.