Er det slut med nedslag i boligpriser?

Der er blandt økonomerne ingen tvivl om, at boligpriserne skal længere ned. Men boligsælgernes prisnedsættelser skrumper.

Foto: Foto: Colourbox. Boligsælgerne sætter ikke priserne så meget ned som tidligere.
Læs mere
Fold sammen

De mest voldsomme rabatter og prisnedslag på boliger er måske ved at være et overstået kapitel på boligmarkedet - også selv om de fleste økonomer regner med yderligere prisfald. Ifølge boligsiden Boliga bliver afslagene fra sælgerne løbende mindre.

Faldende i udbudspriserne er i årets første seks måneder skrumpet ind fra 1,5 milliarder kroner i januar til 1,05 milliarder kroner i juni. Og hvis tallet divideres med de udbudte boliger på markedet på det givne tidspunkt, gentager billedet sig.

I januar blev der gennemsnitligt barberet 19.000 kroner af udbudspriserne på en bolig i Danmark, mens tallet efter fem måneders fald i træk lander på 12.500 kroner i juni. Og det overrasker ikke chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank, som mener, at usikkerheden har lagt sig.

"Det stemmer godt overens med det, vi hører i øjeblikket. Nemlig at der bliver solgt flere boliger end før. Nedslagene lå rekordhøjt i efteråret, og en af grundene til, at det er vendt, er, at noget af usikkerheden omkring økonomien har lagt sig. Tidligere på året var der frygt for en ny depression, men nu kan vi se, at vi "nøjes" med en hård økonomisk krise. Desuden er renten faldet kraftigt på især de korte lån, og så er der flere, som får appetit på at komme ind på boligmarkedet," siger han til boligas hjemmeside.

Christian Hilligsøe Heinig advarer dog mod, at boligsælgerne lader champagnepropperne springe i glæde over, at prisfaldene er overstået. Chefanalytikeren mener ikke, at markedet er færdigt med at korrigere priserne nedad, ligesom der stadig er et rekordstort antal boliger til salg.

"Men det er et af de første små positive tegn på, at det begynder at gå den rigtige vej," siger Christian Hilligsøe Heinig.

I efteråret 2008, da boligmarkedet var hårdest ramt, faldt priserne med rekordhøje 23.000 kroner pr. udbudt bolig i oktober og 20.000 kroner i november.