Er det nu, der skal købes fritidshus?

Boligøkonom frygter en bølge af tvangsauktioner på sommerhusmarkedet. For den tålmodige køber kan det udvikle sig til et slaraffenland, men lavere renter og regerings ønske om at indføre moms på byggegrunde trækker i den modsatte retning.

Der er en betydelig risiko for store prisfald på fritidshuse over de kommende år, mener økonom Jes Lunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Hvis krisen fortsætter med at tage til i styrke og omfang, som boligøkonom og lektor på Copenhagen Business School Jens Lunde mener, er mest sandsynligt, er det en god idé at vente med at købe et sommerhus.

Han frygter nemlig, at krisen kan fange mange sommerhusejere på det forkerte ben:

»Der er stor forskel på at sælge af lyst og af nød. Og hvis du mister dit arbejde, er det mest sandsynligt, at du sælger af nød. Det er et problem, når mange bliver fyret på samme tid, og ejere af sommerhuse blandt disse bliver let tvunget til at sælge sommerhuset. Det er altid skidt for prisudviklingen, når mange gør det samme på én gang,« siger Jens Lunde.

Derfor forudser han, at priserne på sommerhuse fortsætter nedad:

»Der er en betydelig risiko for store prisfald over de kommende år. Sommerhuspriser stiger meget, når det går godt, og falder meget, når det går skidt. Og i øjeblikket går det skidt. Derfor kan vi sagtens ende i en situation, hvor der er få købere til sommerhusene, og så ender vi med et hav af tvangsauktioner,« siger Jens Lunde.

Og så kan der pludselig være plukkemodne godbidder på sommerhusmarkedet for de tålmodige købere.

Cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, er enig i, at priserne nok fortsætter turen nedad:

»Men derfor kan man sagtens bruge påsken på at tage ud og kigge på sommerhuse. Vi har oplevet faldende renter de seneste måneder, og det gør det mere overkommeligt at foretage investeringen,« siger Ulrikke Ekelund.

Hun peger på, at skattereformen, som træder i kraft næste år, lægger moms på byggegrunde. Det betyder, at en byggegrund til et sommerhus, som i dag koster en million kroner til næste år koster 1,25 millioner kroner:

»Det vil formentlig have en positiv effekt på priserne for eksisterende sommerhuse,« siger Ulrikke Ekelund.

Sammen med de lavere renter og skattelettelser kan det få flere af de mange danskere, som i længere tid har gået rundt og sonderet terrænet, til at slå til:

»Derfor risikerer interesserede købere at miste drømmehuset, hvis de venter for længe,« siger Ulrikke Ekelund.

Læs også: Forår i luften - men ikke for sommerhuse