Er det en god idé at sætte grundskylden ned?

Foto: Kasper Palsnov. Mange boligejere er ved at blive presset hårdt på tegnebogen som følge af den stigende grundskyld
Læs mere
Fold sammen

Mange boligejere er ved at blive presset hårdt på tegnebogen som følge af den stigende grundskyld, der på relativt få år er blevet en ganske alvorlig økonomisk byrde.

Der er fare for, at mange ældre ikke har råd til at blive boende i deres egen bolig. Det anses ellers af de fleste for at være bedst for både den enkelte og samfundet, at folk bliver i deres egen bolig så længe som muligt.

Grundskylden er en uforståelig skat, der bygger på tvivlsomme vurderinger af grunde, der især omkring hovedstaden kun yderst sjældent handles, og som derfor er vanskelige at vurdere korrekt.

Boliger og grunde anses normalt for at være et godt sted, at opkræve skatter. Det er således ikke nemt at flygte for boligskatterne. Samtidig er det typisk folk med store indkomster, der bor i dyre huse, hvorfor der er tale om en skat, der rammer rige mere end fattige.

Grundskylden indbringer over 20 mia. kr. om året, og det vil koste dyrt at fryse den fast på det aktuelle niveau. Er der råd til at fastfryse eller sænke skatter, vil det være en bedre forretning for Danmark eksempelvis at sænke topskatten eller selskabsskatten. Det vil øge velstanden mere.

Sættes grundskylden ned, vil det blot føre til endnu højere grund- og huspriser især omkring København, sådan at eksisterende ejere af boliger med god beliggenhed får en stor gevinst, mens det ikke bliver nemmere for unge børnefamilier at komme ind på boligmarkedet.