Er der en grænse for advokatens salær?

Nye regler pålægger advokater at give arvinger et overslag over udgifterne.

Advokaten skal give arvingerne oplysning om de vigtigste elementer i den beregnede bistand og om størrelsen af det vederlag, advokaten vil beregne sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Advokat Allan Ohms svarede tidligere en læser angående forvirrende arvesager, og det fremgik, at prisen for behandling af et dødsbo normalt er det samme, hvad enten advokaten berigtiger boet som bobestyrer eller som advokat for de privatskiftende arvinger.

For nogle år siden var der på TV en serie angående advokaters honorar i forbindelse med et dødsboskifte, og her var der en urimeligt stor forskel – ja en advokat tillod sig endda at tage op til 90.000 kroner for et simpelt skifte, hvor der ikke var ret meget tilbage til de nærmeste.

Hvad er rigtigt?

Venlig hilsen V.

! Det er rigtigt, at der har været en TV-udsendelse, som viste eksempler på, at der har været beregnet for store salærer for behandling af dødsboer. Det ændrer imidlertid ikke ved, at der ikke er nogen synderlig forskel for behandlingen af et bo som bobestyrerbo eller privatskiftet bo. Arbejdet er i store træk det samme, og både privatskiftede boer og bobestyrerboet findes i mange former fra det enkle til det meget komplicerede.

Advokatsalæret beregnes ud fra en timetakst og den juridiske ydelse, der leveres: Er der tale om komplicerede skattemæssige spørgsmål, salg af f.eks. en virksomhed eller andet, hvor det rådgivningsmæssige ansvar er større end ved transaktioner af mere simpel karakter, vil dette medføre et højere salær.

Fra 1. maj i år skal advokaten i forbindelse med påtagelse af opgaven give arvingerne oplysning om de vigtigste elementer i den beregnede bistand og om størrelsen af det vederlag, advokaten vil beregne sig. Hvis det på grund af boets forhold ikke er muligt at oplyse et fast salær, skal advokaten enten angive den måde, salæret vil blive beregnet - typisk timetakst - eller give et begrundet overslag. Er der afgivet et overslag, skal arvingerne så tidligt som muligt orienteres, hvis det samlede vederlag forventes at overstige det beløb, der er angivet i overslaget, og sker det ikke, kan det betyde, at salærkravet må fastholdes på det, der blev anslået.

Udgifter til advokatbistand herunder bobestyrerhonorar er en fradragsberettiget udgift i boet. Beregning af eventuel boafgift foretages derfor først efter fradrag af advokatsalæret eller bobestyrerhonoraret.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk