Er 1,5-procentslånet en god idé for dig?

Tirsdag er der åbnet for tilbud i det 30-årige boliglån til bare 1,5 procent i rente hos flere realkreditinstitutter. For mange vil toprocentslånet dog stadig være en bedre løsning - men meget kan ske i denne uge.

Kursen på et 30-årigt to procents lån lader til at nå den magiske grænse på 100, og det betyder lukning.I så fald må boligkøbere eller dem, der vil omlægge lån enten benytte sig af to procent afdragsfrie lån eller hoppe over i 1, 5 procents obligationen, der er blevet introduceret for nogle dage siden. Eberts villaby på Amager/Scanpix 2015). (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det korte svar er i første omgang sandsynligvis nej, som det ser ud nu. Men stiger kurserne - og det kan meget vel blive tilfældet allerede i denne uge - kan selv låntagere med 2,5-procentslån begynde at overveje en konvertering.

Ifølge realkreditinstitutterne vil 1,5-procentslånet åbne i en kurs, som stadig gør forgængeren med to procent i fast rente til en mere attraktiv mulighed.

Realkredit Danmark (RD), som tirsdag for første gang handler obligationen, forventer en kurs mellem 95,5 og 96, mens toprocentslånet med afdrag ligger i kurs 99,65. Det betyder, at låntager får højest 96 kroner per lånte 100 kr. med 1,5-procentslånet, mens kurstabet er næsten ikke-eksisterende for toprocentslånet, hvor låntager får 99,65 kroner per lånte 100 kr.

Tirsdag klokken ti er der endnu ikke sket handler i obligationen, melder RD. Nykredit/Totalkredit forventer først at stille en kurs torsdag.

BRFkredits 1,5-procents-obligation handles først på børsen onsdag, hvorefter man vil kunne stille en reel kurs. Som markederne ser ud tirsdag formiddag, anslår instituttuet, at kursen vil ligge på 95,45, når handlen reelt begynder onsdag.

Kursen kan imidlertid hurtigt stryge deropad. Da toprocentslånet åbnede for bare en måned siden, forventede realkreditinstitutterne en kurs omkring 96, men lånet åbnede markant højere i kurs 97,10.

Og de mange økonomiske begivenheder, kan være med til at sende kurserne på himmelflugt.

Dels er Nationalbanken i gang med et historisk forsvar af den danske fastkurspolitik, som indtil videre har medført fire rentedyk på ganske kort tid til minus 0,75 procent. Dels er der stor usikkerhed om Grækenlands fremtidige rolle i eurosamarbejdet, som kan føre til et dramatisk møde i eurogruppen onsdag og dermed finansiel uro.

Stryger kurserne til vejrs og toprocentslånet lukker, vil 1,5-procentslånet blive realkreditinstitutternes primære anbefaling til boligejerne.

Men allerede nu er der så høje kurser på toprocentslånet, at boligejere med helt ned til treprocentslån i mange tilfælde vil kunne få en fordel ud af at konvertere.

»Der er vi allerede. Låntagere med treprocentslån vil med fordel kunne konvertere til to procent. Kurserne er så gode på toprocentslånene både med og uden afdrag, at det faktisk godt kan betale sig, selvfølgelig af de individuelle forhold. Kommer der en drømmekurs på halvandenprocentslånet er der låntagere med helt ned til 2,5-pricentslån som vil kunne have fordel ud af at konvertere,« siger Christian Hilligsøe-Heinig, cheføkonom i RD.

Hvis det nye 1,5 pct. fastforrentede lån for alvor kommer i spil, kan der i løbet af de næste måneder blive konverteret boliglån for op mod 100 mia. kr. Sammenlagt vil der derved være konverteret lån for over 280 mia. kr. i år.

Det vil være den tredjestørste konverteringsbølge i nyere tid, kun overgået af 2003 og 2005, hvor der blev udskiftet lån for henholdsvis 394 mia. kr. og 372 mia. kr. Men dengang var andelen af fastforrentede lån større, end den er i dag, og derfor var mængden af lån, som kunne lægges om, større.

Ved indgangen til i år er der blevet lagt lån om for 91,2 mia. kr. , og 1. april vil lån for yderligere 93,4 mia. kr. blive lagt om, men rigtig mange boligejere er klar i startblokkene til en ny fest, efter at nye rentefald åbner for et endnu billigere drømmelån med en fast rente på kun 1,5 pct.Nykredit-Totalkredit, Realkredit Danmark og BRFkredit er klar med 1,5 pct. lån, mens Nordea Kredit stadig er i tænkeboks.

Indtil videre udbyder Realkredit Danmark, Nyrekdit/Totalkredit og BRFkredit det 30-årige realkreditlån til 1,5 procent i fast rente.