Enorm prisforskel på rejseforsikringer

Bortfaldet af sygeforsikring i udlandet via det gule sygesikringsbevis har gjort egne rejseforsikringer vigtigere. Men priserne varierer enormt, og der er prisstigninger på mindst 80 millioner kroner på vej.

Der er god grund til at sætte sig ind i, hvad de forskellige rejseforsikringer dækker, og hvad de koster. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den dyreste rejseforsikring koster op mod ti gange så meget som den billigste. Markedet er således en jungle, som bliver stadig mere relevant for forbrugerne at kunne navigere i, idet den udenlandske dækning falder, når det gule sygesikringsbevis erstattes af det blå. Prisforskellene dokumenteres af en søgning, som forsikringsportalen Comparo har lavet for Berlingske.

Undersøgelsen er tilrettelagt, så alle forsikringerne dækker de mest basale og nødvendige faktorer, og de faktorer som flest søgninger i systemet omfatter.

Forskellene er opstået, efter at nye udbydere som GNFF er kommet på markedet. Men da danskere siden 1. august ikke længere er dækket af deres gule sygesikringsbevis under rejser i udlandet, kommer de nuværende priser formentlig ikke til at holde længe, spår en af de store og ældste udbydere af rejseforsikring, Europæiske.

»Der vil generelt komme en stigning i prisen på dækning for EU-landene. De 80 mio. kr., som staten hidtil har haft i omkostninger på skader, vil blive delt ud på de selskaber, der fremover dækker. På vores generelle produkter har vi allerede været nødt til at sætte prisen op, men vi har også sat nogle priser ned,« siger Dan Kjølhede Laursen, salgsdirektør i Europæiske.

Tidligere var selve behandlingen efter en skade eller sygdom dækket af den offentlige sygesikring.

Men fremover har danskere kun ret til lægehjælp svarende til den lokale befolkning, som de fleste steder i Europa pålægges egenbetaling ved lægehjælp.

»Det bliver dyrere for os at købe medicinske ydelser. Tidligere var selve behandlingen dækket, mens jeg skulle stå for hjemtransport, ødelagte kufferter osv. Nu skal vi betale det hele, men det er meget svært at sætte tal på den prisstigning, der kommer. Rejseforsikringer er af blandet kvalitet, og stigningen bliver nok mindst på de dårligste,« siger han.

Forsikringer bør dække privathospitaler

Seniorjurist i Forbrugerrådet med speciale i forsikringer Mads Mølgaard Braüner har tidligere undersøgt rejseforsikringer og kom frem til, at selv de billigste havde de nødvendige dækninger.

»Dengang definerede vi fem grundlæggende dækninger: Hjemrejsedækning, sygdomsdækning, medicin, tilkaldehjælp og tabte rejsedage. Og dengang fandt vi ud af, at de billigste var lige så gode som de dyre. Jeg tror også, at det er tilfældet i dag. Forskellen til de dyreste forsikringer var ekstra dækning på f. eks. golf- eller skiudstyr, ved billeje osv.,« siger Mads Mølgaard Braüner.

Han opfordrer kraftigt forsikringsbranchen til at indgå i et samarbejde om at udarbejde en fælles standard for nogle mindstekrav til en rejseforsikring – ikke mindst set i lyset af, at rejseforsikringer er en tæt jungle at finde rundt i blandt de finansielle produkter.

»Det er rodet og svært at finde ud af, og for at være på den sikre side skal man nok finde en forsikring, der dækker privathospital. Så er man stillet, som man altid har været. Men i vores verden er standardprodukter vejen frem. Der skal være nogle produkter, der er tillid til, fordi der er så stor usikkerhed om, hvordan man er stillet,« siger Mads Mølgaard Braüner og sender hermed en åben invitation til forsikringsudbyderne om et samarbejde.

Han får et »ja« fra Europæiske:

»Vi vil gerne gå i dialog om nogle standardforudsætninger. Men i forhold til prisen har vi været i Danmark siden 1921, og vi ved, at hvis vi skal sætte prisen ned, så dækker forsikringen mindre,« siger Dan Kjølhede Laursen.

Ønsket om at definere nogle basale og nødvendige standarddækninger støttes kraftigt af Comparo, hvor godt 10.000 danskere siden begyndelsen af juni har sammenlignet priser på rejseforsikringer.

»Vi har ikke kunnet finde en standard for, hvad en rejseforsikring bør dække. Og en rejse­forsikring er ikke bare en rejseforsikring,« siger adm. direktør for Comparo, Lars Lund-Nielsen.

Comparo modtager et stigende antal henvendelser fra danskere, der med Lars Lund-Nielsens ord er »dybt bekymrede« for, hvordan de er stillet på rejser i Europa efter 1. august.

Men Comparo har selv taget det valg på vegne af forbrugerne at sætte en advarselsside op i systemet, som oplister nogle vigtige dækninger, inden resultatet af en søgning viser sig.

På samme måde er systemet indrettet til kun at medtage produkter med ubegrænset dækning for sygdom.

»Hvis der f.eks. er en grænse for dækning for sygdom på en million kroner, så er den jo hurtigt brugt f.eks. i USA,« siger Lars Lund-Nielsen med henvisning til personlige erfaringer.

Læs mere: For mange glemmer det blå sygesikringskort

Læs mere: Du har sikkert ikke styr på det blå sygesikringskort