Endnu en kommune sænker grundskylden

På trods af, at flere kommuner nu har sænket grundskylden, fortsætter den med at stige i kroner øre på grund af det særlige skatteloft over grundskyld.

Foto: ERIK REFNER. Benedikte Kjær, Borgmester i Helsingør
Læs mere
Fold sammen

Nu slutter Helsingør sig til de få kommuner, der sænker grundskylden. Ifølge Frederiksborg Amts Avis sænker kommunen som en del af sit netop vedtagne budget for 2016 grundskyldspromillen med 0,3. Men den gennemsnitlige grundskyld stiger alligevel på grund af det særlige system, hvor grundskylden gradvist indhenter tidligere prisstigninger med en årlig stigningstakt.

Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank har beregnet, at ejeren af et gennemsnitligt enfamiliehus i Helsingør Kommune sparer 291 kroner på sænkningen af promillen i 2016.

Alligevel kommer den gennemsnitlige grundskyld til at stige fra 28.115 kroner i år til 29.664 kroner næste år. Og stigningen fortsætter i 2017, hvor den bliver på 2.058 kroner, medmindre kommunen ændrer promillen igen.

»Til gengæld ser det ud til, at der ikke kommer en ny stigning i 2018, i hvert fald ikke på et gennemsnitshus. Grundskylden har efterhånden fået indhentet fortidens værdistigninger i Helsingør. Men hvad der så sker derefter, er der ingen, der ved. SKAT skal efter planen lave en ny vurdering af grundværdierne efter nye principper, som skal danne grundlag for skatten fra 2019. Men hvad de nye principper bilver, er der ikke offentliggjort noget om, og lige i disse dage kan man vel også godt være lidt i tvivl om, om SKAT vil nå at blive klar med det nye IT-system i tide,« vurderer Las Olsen.

Han påpeger dog også, at der vil være mange huse, der ikke følger gennemsnittet, og som derfor alligevel vil opleve stigende grundskyld i 2018.

»Det vil især gælde i de områder af den nuværende kommune, hvor priserne steg mest op gennem 00'erne,« anfører han.

I hovedstadsområdet har København og Frederiksberg også vedtaget budgetter, og Frederiksberg satte også promillen lidt ned. Men på samme måde som i Helsingør vil beløbet fortsætte op på grund af det nævnte system. København fastholder grundskyldspromillen.