Endnu en chance for rekordlave renter

Den amerikanske centralbankchef har sendt renterne opad, men du får måske endnu en chance for rekordlav rente, inden den stiger for alvor.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forrige uge sendte det renterne opad, at den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke varslede lidt mindre speeder til økonomien. Det fik øjeblikkelig effekt for danske boligejere og -købere, da kursen på de rekordbillige 3 procents 30-årige lån begyndte at falde.

Men ifølge den seneste renteprognose fra storbanken Nordea, så kan der komme endnu en chance for rekordlave renter hen over sommeren, inden renten begynder at stige for at blive på et lidt højere niveau.

Ben Bernanke oplyste efter det seneste rentemøde i centralbanken, FED, at der vil ske en neddrosling af opkøbet af amerikanske stat- og realkreditobligationer i løbet af efteråret. Men hans udtalelser blev ifølge Nordea overfortolket af de følsomme finansmarkeder, og et par af de andre direktører fra banken rykkede da også i sidste uge ud med beroligende udtalelser senere på ugen, da rentestigningerne bredte sig.

»Selv om niveauet fortsat er meget lavt i et historisk perspektiv, så er stigningerne alligevel en klar påmindelse om, at også Danmark kan være på vej ind i en verden med gradvist stigende renter - væk fra niveauer, som afspejler langvarig krise til en periode med lav vækst,« skriver Nordea i sin prognose.

Men boligkøbere og boligejere med planer om at optage eller omlægge lån kan glæde sig over, at bankens økonomer ser lave renter hen over sommeren.

»Vi vurderer, at den økonomiske situation i Europa fortsat er svag, og at risikoen er på nedsiden. Vi venter derfor, at markedsrenter vil falde i løbet af sommeren. Dette gælder for både renter i DKK og EUR. I takt med, at den amerikanske centralbank forventes at sætter handling bag ordene om at neddrosle opkøbsprogrammet i september venter vi, at markedsrenterne igen vil begynde at stige,« skriver banken.

Den amerikanske centralbank forventes kun at neddrosle sine opkøb, hvis økonomien leverer den ventede - og håbede - styrke i årets anden halvdel. Og der er heller ikke tale om, at FED strammer pengepolitikken. Der er kun tale om, at lempelserne sker lidt langsommere.