En kold spand vand til boligmarkedet, bliv nu lige lidt længere og opsving i beskæftigelsen

Boligmarkedets stigende temperatur fik politikerne til at forsøge sig med en spand koldt vand, og samtidig landede der en ny pensionsaftale, skriver Berlingskes finansredaktør Stefan Singh Kailay, der ser tilbage på ugen der gik.

Regeringen er ude efter boligkøbere, der vil finansiere handlen med stor gæld, variable renter og afdragsfrihed. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Fold sammen
Læs mere

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) smed i denne uge lidt koldt vand på det glohede boligmarked i København og Aarhus ved at begrænse låne­mulighederne for boligkøbere med en samlet gæld på mere end fire gange indkomsten og en for­kærlighed for de mere risikable lån med variabel rente og afdragsfrihed.

Det drejer sig ifølge en vurdering fra Realkredit Danmark om cirka 1.700 handler, hvori køberen bliver begrænset i sine valgmuligheder.

Tallet er baseret på antallet af bolighandler i 2016 i de nævnte områder – 17.000 i København by, København omegn og Aarhus – hvoraf de 25 pct. er kendetegnet ved variabelt for­rentede lån, afdragsfrihed og en gældsfaktor på mere end fire.

Henstillingen fra ministeriet er, at de 25 pct. svarende til omkring 4.250 handler skal bringes ned til 15 pct., hvilket vil ramme omtrent 1.700 handler.

»Det er vigtigt at notere sig, at det grove estimat på 1.700 handler ikke betyder, at de ikke kan købe bolig længere med de nye regler. De vil kunne opleve en begrænsning på deres lånevalg, for selve adgangen til boligmarkedet foregår stadig på baggrund af en kreditvurdering med et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag,« påpeger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Real­kredit Danmark.

»Hvis man kunne købe bolig før de nye regler, kan man altså også godt købe boligen efter de nye regler,« mener han.

Christian Hilligsøe Heinig forventer ikke store pris­­ændringer på grund af stramningen.

Samme vurdering kommer fra Curt Liliegreen, direktør i Bolig­økonomisk Videncenter, som kalder tiltaget en »light-version«, der primært vil ramme de unge og førstegangskøberne.

»Det er nok mere for at sige, at nu har man gjort noget, hvilket er fornuftigt nok. Signalværdien skal man ikke kimse ad. For det er også et vink med en vognstang til dem med en spekulativ interesse om, at de skal passe på, for der kan komme flere tiltag,« siger Curt Liliegreen.

Boligpriserne stiger landet over

Det er ikke længere hovedstaden alene, der trækker fremgangen på boligmarkedet. Det viser den seneste statistik for ejendomssalg for 1. kvartal 2017 fra Danmarks Statistik. Gennem de seneste fire kvartaler er der handlet 46.362 enfamiliehuse på landsplan, hvilket ifølge Nykredit er det højeste niveau siden 2008. Handelsaktiviteten på boligmarkedet stiger i størstedelen af landet. Det er primært Vest- og Sydsjælland samt Nordjylland, der holder gang i hjulene.

2017 tegner til at blive endnu et godt år for landets boligejere. Mens den gennemsnitlige fremgang i første kvartal var 9,5 procent, trak Vest- og Sydsjælland og Nordjylland den største del af læsset med en fremgang på hhv. 17,2 procent og 12,5 procent.

»Det må siges at være en særdeles glædelig nyhed, at fremgangen på boligmarkedet skyldes andre dele af landet end kun København, der ellers har fungeret som lokomotiv de seneste år. Dermed bliver opsvinget på boligmarkedet mere robust, og samtidig kommer det en større del af landets boligejere til gode,« siger Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker hos Nykredit.

Bliv lidt længere på arbejdsmarkedet

Regeringen indgik i denne uge en aftale om ny tilbagetræknings­reform med Dansk Folkeparti, som sigter mod at holde danskerne lidt længere på arbejdsmarkedet. Reformen svarer med undtagelse af visse detaljer til regeringens forslag fra maj måned og sigter især mod at modvirke de såkaldte samspilsproblemer og fastholde folk på arbejdsmarkedet.

V-regeringen spillede oprindeligt i sin 2025-plan fra august sidste år ud med, at alle danskere skulle blive et halvt år længere på arbejdsmarkedet. Men det er pillet ud af aftalen efter pres fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. I stedet forsøger aftalepartierne via incitamenter at gøre det mere attraktivt at gå senere på pension og spare op til sin egen alderdom.

Aftalen indeholder en række forhold, der kan få en betydning for privatøkonomien som pensionist, og når aftalen er endeligt omsat til lov vil det for mange være nødvendigt at forholde sig konkret til, hvilken betydning det har. Aftalen indebærer blandt andet en udvidet mulighed for at indbetale til aldersopsparing i årene på til pension, hvilket kan betyde en besparelse på op mod 80.000 kroner.

Opsving i beskæftigelsen

Opsvinget ser ud til at have bidt sig fast i beskæftigelsen herhjemme. Danmarks Statistiks tal for beskæftigelsen af lønmodtagere i april viser en stigning på 3.800 personer, som alle opstod i de private virksomheder, hvor der var fremgang i alle brancher. Desuden har Danmarks Statistik foretaget en opjustering af de tidligere måneder i år, så der i februar og marts kom 3.000 ekstra i arbejde.

»Dagens tal tegner et billede af et opsving, der ikke bare er fortsat i 2017, men faktisk er accelereret. Det passer meget godt med de tal, vi har for den samlede økonomiske vækst, der tegner rigtigt pænt i både Danmark og resten af Europa,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.