En forårsbrise har ramt boligmarkedet

Nye tal for boligsalget i marts og april tyder på, at boligmarkedet langsomt er ved at få luft igen. Det værste chok fra finanskrisen er ved at være overstået, viser opgørelse fra EDC.

Det er spirende forår på boligmarkedet, mener mæglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

En langsom opvågning efter en gevaldig knockout på grund af finanskrisen. Det synes at være situationen på det danske boligmarked lige nu.

Det viser en opgørelse over boligsalget i månederne fra oktober til april, som EDC har lavet.

Opgørelsen viser, at antallet af solgte boliger i april i år var 30 procent lavere end samme måned sidste år. I marts var salget omkring 35 procent lavere. Nogle gevaldige dyk, men alligevel bedre end månederne før.

”Vi ser en tydelig fremgang i forhold til de første fem måneder af finanskrisen. Vi har forladt det niveau, hvor salget af boliger lå på omkring det halve af salget for et år siden. Nu er vi oppe på omkring to tredjedele, og i maj og juni forventer vi at være oppe på 100 procent” siger kommunikationschef i EDC Jan Nordmann.

Han fremhæver, at det går bedst i og omkring hovedstaden, mens det ser noget mere trægt ud vest for Storebælt. Det skyldes, at priserne i København er faldet mest.

Samtidig er det primært de billige boliger, der er kommet salg i.

”Familierne har sat deres krav ned, og finanskrisen har gjort boligkøberne mere forsigtige. Familierne sætter sig i en lidt billigere bolig for at være sikre på at have råd til den,” siger Jan Nordmann.

Store prisdyk

I opgørelsen fra EDC kan man ligeledes se prisudviklingen, og det er ikke munter læsning. Målt i forhold til for et år siden er prisen på villaer dykket med næsten en femtedel i Region Hovedstaden.

For hele landet er der tale om et fald på 14 procent. Region Nordjylland skiller sig ud som den eneste med en prisstigning.

Tallene fra EDC ligger tæt op af en tilsvarende analyse fra Nybolig.

I den analyse hedder det, at ”selv om boligsalget i foråret har ligget væsentlig under samme periode sidste år, er salget steget med 24,9 pct. i marts og april set i forhold til januar og februar i sæsonkorrigerede tal”.

Den Danske Bank ejede mæglerkæde home har ikke opgjort boligsalget, men laver derimod et prisindeks. Dette indeks viste en stabilisering i priserne i marts både når det gælder ejerlejligheder og når det gælder villaer.