En catalansk familiekrønike - og desserter

Læs selv, hvordan det skete, at en catalansk kalkun skal fyldes med en andalusisk chorizo og serveres med mandelsovs, at den

første opvaskemaskine blev opfundet i Catalonien, så storfamiliens tallerkener fra søndagspaella''en kunne slikkes

rene i en fart, hvordan et familiemedlem opdagede Amerika før Columbus og med hvilken proviant, og andre var frihedskæmpere

både i Spanien og oversøisk. Det er godt at have en stor familie med mange generationer bag sig, og det er hyggeligt

for læserne, at de er udstyret med det gammeldags fortælletalent, som vi her møder hos Mama og Carlos Lopez.


Lars

Torstenson, Carlos Lopez og Michael Salker: "Mama Lopez'' catalanske kogebog", 160 sider, illustreret, 199 kr., Gyldendal.









Grønt

og velkrydret

Hanne Holm står som en af de stærkeste repræsentanter for sund mad med intens asiatisk inspiration.

I "Grønt med krydderi" repræsenteres det grønne hovedsageligt af gode, danske grøntsager krydret

med især asiatiske krydderier. Det er opfindsomt, smukt, delikat og let samt anderledes mad til de kødløse dage.

Ikke-vegetarer kan sagtens snige et stykke fisk eller kød ind som "tilbehør".


Hanne Holm: "Grønt

med krydderi", 96 sider, illustreret, 198 kr., Klematis.



Detaljerede desserter

Vil man forkæle sine gæster

med et sødt og smukt punktum, er der inspiration en masse i Markus Grigos meget smukke, nye dessertbog. Han er en mand, der

i sit fag - og her på læsernes/ brugernes vegne - går helt ned i mindste petitesse, så alle vil kunne lege

med. Alle opskrifter findes i en avanceret og i en enkel udgave, og der er afsat 2 sider til hver version med en gennemforklaret opskrift

på den ene side og foto af den færdige ret på den anden.


Ideen med den avancerede og enkle tilberedning er

god, men kan synes lidt overdrevet, når man i et tilfælde som "Limefromage med bananer og passionsfrugtsauce"

stort set kun har formen på retten til forskel - fromagen lægges i en trekantform i den avancerede ret og i en tallerken

i den enkle. Der laves kurve i den avancerede og kun smulder i den enkle, og så karamelliseres bananskiverne med en gasbrænder

i den avancerede.


Ingredienslisten er omfattende, tilberedningen meget grundig. Hver opskrift indledes med "Specielle redskaber"

og "Produktionstid".


Der gøres meget ud af Grundopskrifter og teknikker samt redskaber - Markus Grigo har gjort

sit til, at det skal kunne lykkes...


Markus Grigo: "Markus Grigo Desserter", 216 sider, illustreret, 349 kroner, Cyril

& Co.