El-kunderne sparer milliarder

Prisen på el er stik mod forventningen presset i år, og el-forbrugerne står til at spar milliarder af kroner.

Forbrugerne kan spare meget på lave el-priser i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensomspændende økonomikrise har enkelte lyspunkter. Et af dem er, at el-kunderne står til at spare milliarder af kroner, fordi el-priserne presses ned af de lave priser på olie og kul, skriver epn.dk.

Alene i årets to første måneder er engrosprisen på strøm dykket op imod 30 pct. sammenlignet med 2008-gennemsnittet. Og for en typisk husstand med et årligt elforbrug på 5.500 kilowatt-timer (kWh) betyder udviklingen, at der er udsigt til en besparelse på elregningen i 2009 på mere end 1.000 kr.

"Vi har oplevet et markant fald i forbruget. Det er klart, at det alt andet lige vil presse priserne. Samtidig er kraftværkernes råvarer som kul og CO2-kvoter faldet i pris, og det smitter også af på elprisen," siger Lene Sonne, markedschef i Energinet.dk til epn.dk.

De faldende elpriser får mange elselskaber til at opfordre kunderne til at låse elprisen fast gennem en såkaldt fastprisaftale, der er blevet attraktiv, fordi elselskaberne pludselig kan købe stort ind til de meget lave priser.

For øjeblikket reklamerer sønderjyske Sydenergi med, at kunderne kan låse elprisen året ud til en kWh-pris på 30 øre, mens kunder, som stiller sig tilfreds med den offentligt styrede markedspris, betaler 51 øre.

Med et årligt forbrug på 5.500 kWh vil den direkte besparelse løbe op i 1.449 kr., såfremt den løbende markedspris ikke falder yderligere.