Ekstra skat rammer boligkøbere

Boligkøbere rammes mange steder af skat på en højere pris, end de køber boligen til. Det kan give ekstraregninger på flere tusind kroner. Se de værst ramte kommuner i hovedstadsområdet her.

Højere offentlige vurderinger end handelspriser kan koste boligkøbere dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Den såkaldte tinglysningsafgift ved køb af en bolig opkræves af det højeste tal af enten salgsprisen eller den offentlige vurdering. Men efterhånden overstiger den offentlige vurdering mange steder handelspriserne, så afgiften opkræves af et højere beløb, end køberen har handlet til.

Det har fået Dansk Ejendomsmæglerforening til at klage til skatteministen over det, som foreningen kalder "en uretfærdig ekstraskat."

"Afgiften er dermed uretfærdigt høj, og det kommer selvfølgelig bag på boligkøberne. Dette er yderligere forstærket af afskaffelsen af årsreguleringerne, fordi ejendomspriserne i øjeblikket er stærkt faldende, samtidig med at vurderingerne ikke længere reguleres en gang om året, men kun hvert andet år," siger mæglernes formand Steen Winther-Petersen.

Tinglysningsafgiften opkræves ved en bolighandel som 0,6 procent af den højeste værdi af enten salgsprisen eller den offentlige vurdering på den pågældende bolig.

Steen Winther-Petersen sammenligner effekten af de højere ejendomsvurderinger med at sætte tinglysningsafgiften op i strid med skattestoppet.

"Hovedargumentet for skattestoppets indførelse var netop, at borgere skulle kende deres fremtidige udgifter og dermed føle sig trygge. Det gøres ikke gennem en ekstraregning til de bolighandlende," siger han.

Hvis den offentlige vurdering af et hus til fire millioner kroner er 20 procent højere end handelsprisen, så udgør ekstraregningen også 20 procent af tinglysningsafgiften - i dette tilfælde 4.800 kroner, som boligkøberen skal af med yderligere i forhold til, hvis tinglysningsafgiften var sat efter handelsprisen.

Skattestoppet har sat en øvre grænse for stigningerne i ejendomsværdiskatten, som ellers også ville følge med de høje offentlige vurderinger.